Roman Polanski a fost arestat sambata, la sosirea in Elvetia, cu un mandat de retinere american, emis acum 31 de ani, pentru violul unei tinere de 13 ani. Cineastul polonez este in detentie provizorie, in asteptarea extradarii, dar poate face apel la aceasta decizie, potrivit unui purtator de cuvant al ministerului de Justitie elvetian.
"Confirm ca Roman Polanski a fost arestat. Autoritatile americane au lansat o cautare internationala in 2005, in baza unui mandat de arestare emis in 1978", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Justitiei elvetian, potivit NewsIn care citeaza AFP.

Cineastul fost arestat, sambata, cand a ajuns pe teritoriul elvetian, potrivit reprezentantului ministerului de Justitie, care a refuzat sa divulge detaliile arestarii si locul de detentie. Autoritatile elvetiene "trebuie acum sa verifice daca Polanski poate efectiv sa fie extradat", a subliniat acesta, care a precizat ca verificarea ar putea dura mai multe zile.

Cineastul polonez Roman Polanski a fost arestat la Zurich, unde urma sa participe la Festivalul de Film, pentru a primi un premiu pentru intreaga cariera, au anuntat, duminica, organizatorii festivalului.

Arestarea regizorului in varsta de 76 de ani s-a produs in cadrul unei proceduri deschise de autoritatile americane in urma cu 30 de ani, cand Polanski a fost acuzat de relatii sexuale cu o minora.

Reprezentantii Festivalului de la Zurich si-au exprimat, intr-un comunicat de presa, "marea consternare si tristete" pentru aceasta situatie, anuntand de asemenea ca au amanat acordarea premiului pe care cineastul polonez urma ca il primeasca duminica.

Distinctia ce urma sa-i fie inmanata cineastului dupa prezentarea unei retrospective a operelor sale la sectiunea "A tribute to...". Recent, Polanski a terminat de montat cel mai recent film al sau, "The Host", un thriller politic cu Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Olivia Williams si Kim Cattrall.

La editia de anul trecut a festivalului de la Zurich, regizorul care traieste in Franta a prezentat documentarul "Roman Polanski: Wanted and Desired", povestea abuzului sexual din cauza caruia nu are voie nici in ziua de azi sa intre in SUA.

La sfarsitul anilor '70, Roman Polanski a fost arestat dupa ce a fost acuzat de relatii sexuale cu o minora, Samantha Geimer, pe care o angajase pentru o sedinta foto. Se pare ca adolescenta fusese drogata cu un sedativ si dusa in casa actorului Jack Nicholson. Polanski a infruntat initial sase capete de acuzare si ar fi putut primi pedeapsa de inchisoare pe viata, insa, in urma unei intelegeri, cinci dintre acuzatii au fost retrase, iar regizorul a recunoscut raportul sexual cu minora. Un an mai tarziu, Polanski s-a refugiat in Franta, tara care isi limitase acordurile de extradare cu SUA. De atunci, nu a mai acceptat sa filmeze niciun film pe teritoriul american, pentru a nu fi incarcerat.

In varsta de 75 de ani, Roman Polanski este considerat unul dintre cei mai valorosi regizori polonezi din toate timpurile. Printre filmele sale se numara "Dance of the Vampires", "Chinatown" si "Pianistul" - drama despre Holocaust premiata cu Oscar in 2003, in ciuda scandalului de acum 30 de ani.







Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.