Obama a atins nivelul de 270 de voturi electorale necesare pentru a deveni presedintele SUA la ora 11 p.m. ET (6 a.m. ora Romaniei), cand marile televiziuni americane il aratau drept castigator in California, Washington si Oregon.

Anuntul canalelor americane de televiziune a fost intampinat cu o imensa bucurie in diverse locuri publice din Statele Unite unde simpatizantii lui Obama se reunisera deja pentru a sarbatori aceasta victorie mult asteptata.

VIDEO: Primul discurs al lui Obama ca presedinte ales al SUA

Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol. "Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

Sectiile de votare s-au deschis pe rand, incepand de la miezul noptii, ora locala (7 a.m. ora Romaniei) pe Coasta de Est si terminand cu Alaska si Hawaii, la ora 16.00 GMT, respectiv 17.00 GMT (18.00, 19.00, ora Romaniei).

Simbolic, primele sectii de vot s-au deschis la miezul noptii in statul New Hampshire, in satele Dixville Notch si Hart’s Location, care insumeaza aproximativ 120 de locuitori. In Dixville Notch, 15 alegatori din 21 au votat pentru Barack Obama, fiind pentru prima data cand aceasta alege un candidat democrat dupa 1968.

Rezultatul din micul sat din New Hampshire a confirmat ceea ce indicau sondajele de opinie date publicitatii inaintea deschiderii sectiilor de votare: mentinerea avansului lui Obama la nivel national si in cinci din cele opt state-cheie: Florida, Ohio, Virginia, Nevada (toate cele patru state fiind castigate de republicanul George W. Bush in 2004) si Pennsylvania. In Missouri, cei doi candidati erau cotati la egalitate, cu 49%. Pe plan national, democratul Barack Obama era cotat cu un avantaj de 11%.