Primul american de culoare care a ajuns la Casa Alba, democratul Barack Obama, in varsta de 47 de ani, este adesea comparat cu John Kennedy pentru carisma sa si speranta de schimbare pe care vrea sa o reprezinte, comenteaza AFP.
Barack Obama a parcurs deja un drum lung. Cand s-a nascut, pe 4 august 1961 in Hawai, in urma uniunii unui kenyan cu o femeie alba din Kansas, casatoriile interrasiale erau interzise in aproape toate statele din sudul Uniunii, fiind legalizate de Curtea Suprema abia in iunie 1967.

"Cine ar fi crezut ca un negru de 40 si ceva de ani, numit Barack Obama, va deveni intr-o zi candidatul Partidului Democrat la Casa Alba?", intreba el retoric vara aceasta, dupa ce a invins-o pe redutabila Hillary Clinton in cursa pentru investitura, dupa o campanie aprig disputata.

Cel de-al doilea prenume al lui Obama este Hussein, iar dreapta republicana nu ra ratat nicio ocazie ca sa reaminteasca acest lucru. Pe de alta parte, cu intentia de a-i face rau sau pur si simplu inconstient, comentatorii ii gresesc cateodata numele, spunandu-i Osama, prenumele liderului retelei ilamiste al-Qaida.

Barack Obama a iesit din anonimat in iulie 2004 cand, desi era un modest ales local din Chicago, a luat cuvant la Conventia democrata. Milioane de americani s-au recunoscut in figura acestui barbat de culoare suplu, venit la tribuna pentru a pleda cauza lui John Kerry si, mai ales, pentru a pleda pentru reconcilierea americanilor dincolo de diferentele dintre ei, de rasa, varsta sau sex.

Obama, apostolul consensului american, vrea sa fie presedintele acestei reconcilieri. El revendica frecvent mostenirea celor doua modele ale sale, militantul pentru drepturile civice Martin Luther King si presedintele John Kennedy, cu care are in comun tineretea si carisma.

Adversarii sai ii contesta aceasta ambitie. Tabara republicanului John McCain pune sub semnul intrebarii capacitatea lui Obama de a fi seful unui stat implicat in doua razboaie si il acuza de irationalitate. A fost acuzat de elitism, i s-a pus sub semnul intrebarii patriotismul, a fost taxat drept naiv si ironizat pentru lipsa de experienta.

Crescut de mama sa in Indonezia, apoi in Hawai de parintii din partea mamei, Obama este intai de toate un intelectual. Desi avea in fata o cariera profitabila in finante dupa ce a absolvit cursurile Universitatii Columbia, a preferat un post de asistent social in ghetourile din sudul orasul Chicago. Le-a parasit pentru a studia la Harvard, loc de pelerinaj obligatoriu pentru elita americana. A devenit primul redactor-sef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review in 1991.

Dupa Harvard, se intoarce sa lucreze in Chicago ca avocat la un cabinet unde o intalneste pe cea care ii va deveni sotie, Michelle, avocata absolventa de Princeton si Harvard, pe care o numeste "stanca" vietii sale. Originara dintr-un cartier sarac al orasului Chicago, Michelle ocupa in prezent un post de conducere intr-unul dintre cele mai mari grupuri de spitale publice din oras. Cei doi au doua fetite, Malia si Sasha, de zece, respectiv sapte ani.

Dupa o candidatura fara succes la Camera Reprezentantilor in 2000, Obama este ales senator in noiembrie 2004, devenind singurul senator de culoare din Congres. Are o reputatie de stanga pentru ca se opune razboiului din Irak, apara dreptul la avort si s-a opus numirii unor conservatori la Curtea Suprema. Insa Obama contesta aceasta eticheta. El a promis ca nu va mari impozitele decat pentru veniturile mari si intentioneaza sa coopereze cu republicanii. Obama se vrea, inainte de toate, un pragmatic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.