V-ati intrebat vreodata de ce capul bebelusilor este atat de mare sau de ce mancand sanatos ne protejam creierul? De ce o gandire pozitiva ne tine departe de doctor ori de ce simpla adiere a parfumului persoanei iubite ne face sa tresarim?
Raspunsurile la aceste intrebari stau in spatele activitatii cerebrale. Creierul, marea "uzina cenusie", este responsabil pentru toate.

Creierul uman in cifre:

  • 1,36: greutatea creierului in kilograme. Exista niste teorii conform carora creierul barbatului cantareste 1,4 kg, iar al femeii 1,26 kg;
  • 4-6: numarul de minute in care creierul este capabil sa supravietuiasca fara oxigen;
  • 8-10: numarul de secunde pe care un om le rezista inainte de a-si piarda cunostinta datorita unei pierderi considerabile de sange;
  • 10-23 watt: energia folosita de creier atunci cand suntem treji, suficienta pentru a aprinde un bec;
  • 20: procentajul de oxigen si sange care curge prin corp spre creier;
  • 1.000 pana la 10.000: numarul de sinapse pentru fiecare neuron din creier;
  • 10: procentajul din creier pe care il folosim la capacitati maxime, dupa afirmatiile unor cercetatori. Teorie neatestata inca (!); de asemenea neuronii reprezinta doar 10 procente din totalul celulelor nervoase, restul fiind celulele gliale, cunoscute drept „asistente” ale neuronilor;
  • 40%, respectiv 60%: procentul de materie cenusie, respectiv materie alba din creier;
  • 100-200 miliarde: numarul de neuroni pe care ii are creierul uman;
  • 302: numarul de neuroni intalniti la cel mai redus sistem nervos. Acesta este caracteristic viermelui plat cu o lungime de doar 2 mm (Caenorhabditis elegans);
  • 100-200 milioane: numarul de neuroni intalniti la sobolan; cu un numar de neuroni de doar o mie de ori mai mic decat la om, dispune de o capacitate remarcabila de a invata potrivit unui studiu realizat de Dr. Jeff Stripling, de la Universitatea Arkansas.

Creierul bebelusului tau

Fiecare persoana are in perioada adulta aproximativ acelasi numar de neuroni ca la nastere, dar aceste celule cresc, ajungand la dimensiune maxima la varsta de aproximativ sase ani. Un nou-nascut are creierului triplu decat dimensiunea normala in primul an de viata (nu e de mirare ca bebelusii au un cap atat de mare, 350-400 g!). Simtul tactil este primul simt care se dezvolta la un fat, el experimentand acesta senzatie inca de la 8 saptamani cu ajutorul buzelor si al obrajilor, potrivit Environmental Graffiti.

Potrivit Ele.ro, intre cea de a 10 si cea de a 17 saptamana de gestatie in uter, fatul acumuleaza cantitatea fabuloasa de 250.000 neuroni pe minut! Numeroase conexiuni neuronale dispar la nastere, proces denumit de neurobiologi "hecatomba neuronala", astfel se explica faptul ca nu ne mai amintim mare lucru din ce se intampla in primii ani de viata. Este ca un schimb . Bebelusul isi pierde o mare parte din reflexele anterioare pregatindu-se cu pasi inceti sa devina adult. Astfel uita de grasping sau "reflexul maimuta", pe la varsta de 5 luni mersul automat, atunci cand puiul e ridicat in pozitie verticala, are tendinta sa faca niste pasi exagerati de mari. Acest reflex dispare in cateva saptamani, reflexul lui Moro sau al bratelor incrucisate, la una sau doua luni dupa nastere, reflexul suptului si altele. Ceea ce este fascinant este ca un bebelus normal, nascut la termen are peste 70 de reflexe testabile.


Pana la 6 luni, bebelusii din toata lumea vorbeasc aceeasi limba. "Ganguriada" unui bebelus din Africa e asemanatoare cu a unuia dinEuropa sau cu a unuia din Asia. Abia dupa 10-12 luni, acesta incepe sa nu mai vorbesca decat in limba materna.

Un mar pe zi, tine doctorul departe

Ganditi pozitiv, pentru ca atunci cand faceti acest lucru, cand incercati sa eliminati toate gandurile negativesi sa lasati liniste in creierul dumneavoastra, veti fi ocolit de bolile de toate felurile. Studiile arata ca 50-70% din vizitele la medic pentru boli fizice, au motive psihologice. Deci controlul asupra sanatatii sta la nivelul creierului. O alimentatie corecta va avea intotdeauna efecte pozitive asupra creierului. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu realizat la New York pe un esantion de un milion de studenti. Aceia care consumau la pranz alimente fara aditivi, precum arome artificiale, conservanti si coloranti au obtinut rezultate cu 14% mai bune in testele de IQ decat cei care mancat mai nesanatos.

Pielea noastra cantareste de doua ori mai mult decat creierul, care este compus 75% din apa. Desi este cel mai „gras” organ, cu un procent de lipide de peste 60% din rezidul uscat nu orice grasimi din alimente sunt folositoare, dimpotriva, excesul unora accelereaza procesul de ateroscleroza, perturba biochimia intima a celulei nervoase cu aparitia de leziuni cerebrale, informeaza Dr. Mircea Banea, medic primar neurolog, Policlinica Astra.
Medicamente de uitat amintirile neplacute

Va mai amintiti de filmul "Stralucirea eterna a mintii neprihanite" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), in care Joel (Jim Carrey) este socat de faptul ca prietena sa Clementine (Kate Winslet) si-a sters din minte, la propriu, toate amintirile relatiei lor. La randul lui apeleaza la inventatorul ciudatei proceduri de "spalare" a creierului, Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson) si ii cere acestuia sa ii stearga si lui din memorie toate amintirile despre Clementine. Insa pe masura ce amintirile sale dispar treptat, Joel incepe sa-si redescopere dragostea pentru aceasta. Se pare ca la 5 ani de la lansarea filmului, exista chiar o solutie practica de a alunga din minte amintirile care nu ne dau pace si ne fac nefericiti.

Potrivit Reuters, cercetatorii olandezi au descoperit un nou medicament folosit pentru tratarea tensiunii arteriale, care ar putea ajuta la stergerea amintirilor neplacute si la eliminarea stresului post-traumatic. Cercetatorii au concluzionat ca betablocantul propranolol slabeste semnificativ amintirile asociate cu frica, in urma studiului pe un grup de voluntari care a primit acest medicament. Potrivit cercetatorilor, reactia de teama a disparut dupa administrarea medicamentului.

Jocul memoriei

Noi conexiuni sunt create de fiecare data cand ne amintim ceva sau initiem un nou gand. Amintitrile cele mai puternice, cele mai intens din punct de vedere emotional sunt cele care realizeaza conexiuni intre amintiri, intamplari, persoane din trcut si arome, parfumuri. De aceea si dupa 20 de ani de ani veti tine minte cum mirosea persoana iubita prima oara cand ati intalnit-o sau cum mirosea ploaia in copilarie. Procesul se numeste memorie involuntara.

Potrivit Logopedics, acest tip de memorie se desfasoara nu doar in starea de veghe ci uneori si in somn, prezenta ei fiind inregistrata de constiinta post-festum. Ne dam seama ca in repertoriul experientei anterioare apar "elemente" pe care nu ne pusesem in gand sa le memeoram, sau ca la un moment dat suntem invadati de amintitri si senzatii pe care nu le-am comandat in mod intentionat. Memoria declansata de parfumuri are o puternica legatura emotionala, si, prin urmare, este mai intensa decât orice alte procedeea de amintire.

Pretuiti-va somnul, deoarece acesta este probabil cea mai buna perioada pentru creierul uman, cand este necesar sa dormi, pentru ca asta e, probabil, cel mai bun timp pentru creier cand e bine sa va desprindeti de amintitrile din timpul zilei. David Dinges, profesor la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Pennsylvania afirma ca daca ne privam creierul de cele odihnim 7-8 ore de somn pe noapte, acesta oboseste si apar momentele de colaps a activitatii cerebral, dar si o stare de somnolente alternata cu hiperactivitate. Dingers explica metaforic fenomenul: "Este ca si cum va aflati intr-o camera si va uitati la televizor cu lumina in permanenta aprinsa. Intr-un creier odihnit luminile raman mereu aprinse, insa intr-un creier obosit, privat de somn, luminile se sting si se aprind brusc". Deci daca nu vreti pene de curent continue in creierul dumneavoastra incercati sa respectati orele de somn.


Stiati ca...?

  • Nu creierul te doare atunci cand ai o durere groaznica de cap. Daca nu ar exista receptorii de durere la nivelul pielii, creierul n-ar simti nicio senzatie de durere.
  • Creierul tau stie cand te gadili singur, motiv pentru care niciodata nu vei pica de pe scaun de ras atunci cand te vei gadila singur in talpa.
  • Supertasters (adica persoane care au mult mai multe papile gustative decat oamenii normali si percep gusturile mult mai intens decat ceilalti. Tot timpul par a fi mofturosi si nu suporta gusturile de genul cafea, grapefruit, varza, spanac. Aproape 25% dintre oameni sunt supertasters. Acestia au o superputere care le permite sa recunoasca uneori gusturi si arome pe care altii nu le pot detecta. Afla si tu daca esti un supertaster ...
  • Cand dormi, esti practic paralizat pentru ca in timpul somnului, creierul creeaza un hormon care ne impiedica sa fim actorii propriilor vise. Imaginati-va cum ar fi sa visati ca sunteti urmariti si sa o luati la fuga prin casa in timpul visului.
  • Aproximativ 12% dintre oameni viseaza doar alb-negru. Dar problema cea mai acuta e ca foarte putini oameni isi mai amintesc ce au visat, cu atat mai putin in ce culori viseaza. Inainte de a va ridica din pat, cand va aflati inca intr-o stare de semi-trezire, va puteti aminti visele de peste noapte. Unele mituri spun ca nu ar trebui sa va uitati pe fereastra.
  • Unii oameni viseaza prea mult, altii deloc. De asemenea se zice ca anumite alimente cauzeaza probleme ale somnului, dar se intampla ca atunci cand mancati seara branza sau lapte sa aveti nopti cu activitate onirica mult mai intensa. Alteori, cand mancati alimente greu digerabile seara, s-ar putea sa nici nu adormiti, cu atat mai putin sa visati. Se mai zice ca daca aveti vise cu trairi emotionale foarte intense si colorate, s-ar putea ca acestea sa nu fie simple viose, ci chiar experiente de extracorporalitate, numite si proiectii astrale.
  • Cei mai multi oameni viseaza aproape 1-2 ore pe noapte, potrivit Mercola. com si au in media cam 4-7 vise pe noapte. Problema este ca nu si le mai amintesc decat secvential. In plus, studiile arata ca influxul nervos este mai activ in timpul somnului decat atunci cand suntem treji.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.