Un medicament folosit pentru tratarea tensiunii arteriale ar putea ajuta la stergerea amintirilor neplacute, la tratarea tulburarilor de anxietate si a fobiilor, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Amsterdam

Cercetatorii au concluzionat ca betablocantul propranolol slabeste semnificativ amintirile asociate cu frica, in urma studiului pe un grup de voluntari care a primit acest medicament. Potrivit cercetatorilor, reactia de teama a disparut dupa administrarea medicamentului.

Cercetatorii au lucrat cu doua grupuri de persoane, carora le-au fost aratate imagini cu paianjeni. Atunci cand membrii primului grup au vizionat imaginile, cercetatorii le-au provocat un mic soc electric, pentru ca acestia sa asocieze paianjenii cu o stare de teama.

O zi mai tarziu, o parte dintre persoanele participante la studiu au primit medicamentul propranolol, iar restul placebo. Cercetatorii au masurat tresaririle de frica ale voluntarilor, prin testarea reactiilor acestora la vederea imaginilor. Dupa ce au luat medicamentul, voluntarii au fost mai putin deranjati de imaginile cu paianjeni decat inainte, iar efectul parea sa fie permanent, deoarece teama initiala nu a mai fost observata la voluntarii care au luat medicamentul.

Descoperirea cercetatorilor olandezi este una importanta deoarece acest medicament ar putea ajuta la tratarea persoanelor care sufera de stres post-traumatic si de alte probleme legate de amintiri neplacute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.