Carnea de miel se vinde in Brasov la preturi intre 20 si 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, insa inainte de Paste pretul ar putea creste cu aproximativ 20%. Primii comercianti in pietele Astra si Dacia din Brasov au venit inca de joia trecuta. Preturile pentru un kilogram de carne de miel variaza intre 20 si 25 de lei, la fel ca anul trecut. Unii comercianti cer 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel, insa se mai poate negocia.
In municipiul Brasov exista locuri special amenajate pentru vanzarea mieilor in pietele Star, Tractorul, Astra, Dacia si Bartolomeu, iar pretul de la taraba variaza, mai ales in functie de piata unde este pusa in vanzare carnea de miel, cea mai scumpa piata din oras fiind cea din centrul vechi - Piata Star. De asemenea, in aceasta perioada pretul pentru un kilogram de miel in viu la stane este de 10 lei, scrie
MEDIAFAX.
Totusi, cu cateva zile inainte de Paste pretul carnii de miel este posibil sa mai creasca, asa cum se intampla in fiecare an, si sa ajunga la 12-13 lei kilogramul pentru mielul viu si 30 de lei kilogramul de carne. In pietele publice din Brasov nu exista locuri amenajate pentru comercializare de miei vii si nici pentru sacrificarea acestora.
In Piata Centrala din Buzau, marti este prima zi in care se vand miei sacrificati, kilogramul de carcasa fiind, la primele ore ale diminetii, 25 de lei.
Comerciantii spun ca vanzarea merge prost, iar oamenii cumpara doar cateva kilograme de carne, nicidecum un miel intreg. Cele mai cautate sunt pulpele si organele, spun vanzatorii de miei, care sustin ca la Buzau pretul carcasei de miel este neschimbat de trei ani.
In judetul Buzau exista un singur punct temporar de sacrificare si de vanzare a mieilor in viu, la Ramnicu Sarat, unde comerciantii si-au manifestat intentia de a vinde mielul in viu cu 12 lei kilogramul, iar carcasa intre 22 si 24 de lei kilogramul. ”Pretul va fi facut insa de cerere si va suferi modificari pana sambata”, spune directorul DSVSA Buzau, Marian Dumitru.
In judetul Cluj, carnea de miel se poate cumpara din patru puncte autorizate de sacrificare, direct de la producatori, din magazinele specializate de carne si din supermarketuri, dar nu si din piete. Punctele de sacrificare a mieilor vor fi deschise incepand de miercuri si pana sambata la Centrul Agro Transilvania din Cluj-Napoca, dar si in localitatile Turda, Campia Turzii si Huedin.
Reprezentantii crescatorilor de oi din judetul Cluj spun ca preturile la carnea de miel in viu sunt cuprinse intre 10 si 11 de lei pe kilogram, direct de la producatori, in timp ce pretul kilogramului la carcasa este cuprins intre 22 si 25 de lei.
Directorul Centrului Agro Transilvania, Mihai Roman, afirma ca in unitatea pe care o conduce kilogramul de carne de miel in viu se va vinde la un pret situat intre 11 si 12 lei, in timp ce pretul la carcasa va fi dublu. "Din ce stim, vor fi miei cu o greutate intre 15 si 20 de kilograme", a spus Roman. In supermarketurile din Cluj-Napoca, kilogramul de carne de miel se vinde cu preturi intre 22 si 26 de lei.
Constantenii pot cumpara carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, la fel ca si anul trecut, fiind amenajate locuri speciale in pietele Grivita, Tomis III si Pescarus, pentru cei peste 50 de producatori inscrisi intr-un program lansat de primarie - "Pretul corect la carnea de miel". Producatorii care merg in aceste piete au posibilitatea sa scada chiar pretul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.
In Piata Pescarus a fost amenajat un punct de sacrificare care va functiona pana in ajunul Pastelui, unde oamenii vin, vad mielul, il aleg, iar intr-o incinta din apropierea tarcurilor, sub autorizarea Directiei Sanitar-Veterinare, animalul va fi sacrificat. In afara celor trei piete din municipiul Constanta unde unde se aplica programul "Pretul corect", in celelalte, aflate in administrarea Directiei Piete, Targuri si Oboare, fiecare producator poate fixa pretul dorit. Aici pretul poate urca pana spre 25 - 27 de lei kilogramul, in timp ce la supermarket poate ajunge si la 30 de lei kilogramul.
In judetul Dambovita, pretul carnii de miel variaza intre 22 si 26 de lei pentru un kilogram. Directia Sanitar-Veterinara din judet a avizat functionarea a cinci centre temporare de sacrificare a mieilor. In cele cinci centre deschise la Aninoasa, Gura Sutii, Pucioasa, Potlogi si Vacaresti micii crescatori de animale pot merge sa sacrifice mieii, ei primind avizele care le permit sa vanda animalele in piete direct catre consumatori. Animalele sacrificate in aceste centre nu pot fi vandute in marile lanturi de magazine sau in carmangerii, ci doar in piete, direct catre consumatorul final, au precizat reprezentantii DSVSA Dambovita.
Sursa foto: wikimedia/by by Olahus
Carnea de miel se lasa asteptata de galatenii care obisnuiesc sa-si faca aprovizionarea pentru masa de Paste din pietele din oras, din cauza ca in judet exista doar un abator autorizat unde crescatorii de oi pot duce mieii pentru sacrificare. ”Avem un singur abator autorizat, la Liesti, si daca acesta nu poate face fata oamenii mai duc la abator, la Braila”, spune presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Dunarea, Mihaita Lovin.
El a precizat ca multi dintre crescatorii de oi pe care ii reprezinta s-au plans ca trebuie sa astepte in aceasta perioada mult timp pana sa le vina randul sa sacrifice mieii destinati vanzarii, motiv pentru care unii vor alege sa-si duca mieii la abatoare din judetul vecin, Braila. ”Cu trei zile inainte de Paste noi speram sa ajunga carne de miel in pietele si magazinele din oras care ne solicita carne de miel. Mieii cantaresc acum mai putin decat anul trecut si au in jur de 10-12 kilograme pentru ca au fost fatati mai tarziu. Cum Pastele a venit mai devreme anul acesta si exista cerere, crescatorii se vad nevoiti sa ii vanda chiar si asa”, afirma Mihaita Lovin.
El a mai spus ca in viu mieii sunt vanduti de crescatori cu aproximativ 10 lei kilogramul, iar carcasele de carne de miel sacrificat cu 18-20 lei pentru un kilogram. In judet exista doua targuri de animale, in comunele Tudor Vladimirescu si Draguseni, unde se pot vinde miei vii.
Galatenii au ca alternativa supermarketurile din oras, unde se gaseste carne de miel, preturile pornind de la 25 de lei kilogramul si ajungand chiar si la 30 de lei kilogramul. Spre exemplu, intr-un magazin din Galati se gaseste sfert posterior de miel ambalat, care cantareste aproape patru kilograme, la pretul de 118 lei, in timp ce sfertul anterior cu cap costa 25 de lei kilogramul, iar pachetul de doua kilograme se vinde cu 54 de lei. In alte supermarketuri carnea de miel se vinde cu preturi intre 25 si 26 de lei kilogramul. Totodata, organele de miel, la caserola, costa aproximativ 36 de lei kilogramul.
Si la Giurgiu pretul carnii de miel este, in medie, 25 de lei kilogramul. In acest judet nu exista puncte temporare autorizate pentru sacrificarea mieilor, acestia fiind sacrificati in abatoarele de la Rasuceni si Mihailesti. Producatorii care au avizele ce atesta faptul ca animalele au fost sanatoase si au fost sacrificate si transportate in conditii de igiena pot vinde carnea de miel in magazinele alimentare din judet.
Pretul carnii de miel in pietele din Capitala variaza intre 21 si 26 de lei pe kilogram, ca si anul trecut. In acelasi timp, o punga de un kilogram cu ogane si prapur pentru drob costa intre 21 si 25 de lei, iar kilogramul de drob gata preparat si ambalat in caserole porneste de 16 lei si ajunge pana la 28 de lei.
In Piata Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel costa intre 21 si 22 de lei, indiferent de portiunea de miel cumparata. La Piata Sudului din Sectorul 4, este 25 de lei kilogramul, daca este cumparat un miel intreg, insa daca se opteaza pentru anumite portiuni preturile difera - pulpa din fata costa 25 de lei kilogramul, in timp ce un kilogram de pulpa din spate costa 30 de lei. Kilogramul de drob este 22 de lei.
Tot in Sectorul 4, dar la piata din Aparatorii Patriei, exista un targ de miei si iezi vii, de unde clientii isi pot alege animalul, care este apoi taiat de catre vanzator, intr-un loc special amenajat, in apropierea tarcurilor. Mielul este cantarit dupa taiere si vandut cu 25 de lei kilogramul. Unii ciobani sunt dispusi sa negocieze, insa nu lasa preturile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram. In cazul in care clientul doreste sa cumpere mielul viu, pretul acestuia scade pana la 15 lei kilogramul.
La Piata Trapezului din Sectorul 3, kilogramul de carne de miel se vinde cu 26 de lei, pret la care sunt scoase la vanzare si pulpele, organele sau drobul gata preparat. Preturile din hipermarketuri nu difera foarte mult de cele din piete, in conditiile in care carnea de miel se vinde cu 24,99 de lei kilogramul. In galantare se pot gasi bucati mai mici de pulpa, ceafa ori organe, gata cantarite.
In judetul Alba, mieii vii se vand cu 10 lei kilogramul, in timp ce un kilogram de carne costa intre 24 si 25 de lei. ”Estimarile pentru zilele dinaintea Pastelui sunt ca pretul carcasei de miel va fi 24 - 25 de lei pe kilogram”, spune Horia Morutan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Alba. Potrivit acestuia, oferta de miei este similara celei din anii trecuti, cand in judetul Alba s-au sacrificat in centrele de taiere autorizate aproximativ 4.000 de animale, iar alte cateva mii de miei au fost sacrificati in gospodariile oamenilor.
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba spun ca in judet exista patru abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor, dar au fost autorizate temporar si sapte centre de sacrificare a mieilor in Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebes, Teius, si Campeni. In centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigura gratuit controlul sanitar-veterinar pentru animalele taiate, astfel ca dupa sacrificare carnea sa poata fi vanduta.
In Hunedoara, au fost autorizate pentru perioada sarbatorilor de Paste sapte puncte temporare de sacrificare a mieilor, in conditiile in care in judet exista un singur abator specializat, in localitatea Nojag. Cele sapte puncte temporare de sacrificare a mieilor functioneaza in zona pietelor din Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orastie, Petrosani si Vulcan, unde comerciantii vor ramane pana sambata dupa-amiaza. In pietele din Deva, un kilogram de carne de miel este vandut cu 28 de lei, in timp ce in supermarketuri pretul este de 29 de lei.
Sursa foto: wikimedia/by Dr Jorgen
In judetul Ialomita, producatorii vand mieii la preturi pornind de la 20 de kilogramul. Pe langa cele doua abatoare care functioneaza permanent in Ialomita, autoritatile sanitar-veterinare din judet au avizat pentru perioada sarbatorilor de Paste functionarea unui centru temporar de sacrificare in cea mai mare piata agroalimentara din Slobozia.
In aceasta piata producatorii vin cu animalele vii, iar cumparatorii aleg mielul pe care doresc sa il cumpere, iar acesta este sacrificat, specialistii care se afla in centrul autorizat dand avizele care atesta faptul ca animalul este bun pentru consum. Tot in judetul Ialomita sunt producatori care vand miei vii, la preturi pornind de la 12 - 13 lei kilogramul.
La Iasi, mieii se pot cumpara din doua piete, Nicolina si Alexandru cel Bun, un kilogram de carne costand 25 de lei. Exista insa si posibilitatea ca oamenii sa poata negocia cu vanzatorii pana la 22 de lei pentru un kilogram, daca vor sa cumpere un miel intreg.
In putine supermarketuri si hipermarketuri din Iasi se vinde miel la kilogram, fiind in schimb oferte cu carne de miel ambalata in caserole. Spre exemplu, o caserola cu cotlet de miel de 600 de grame costa 18 lei, iar aceeasi cantitate de spate cu os costa 20 de lei. Intr-un alt magazin, 200 de grame de ceafa de miel, vanduta tot la caserola, costa 7 lei. In cazul retailerilor care comerciazlizeaza carne de miel la kilogram, pretul de pulpa de miel cu os este de 27 de lei kilogramul, iar carnea de miel fara os este de 28 de lei. Capul si spatele de miel sunt vandute cu 25 de lei kilogramul, iar organele cu 36 de lei.
In Mehedinti, au fost autorizate de DSVSA sa functioneze temporar trei centre de sacrificare a mieilor - in Drobeta Turnu Severin, Orsova si Strehaia. In Targul Veterani din Drobeta Turnu Severin, pretul carnii de miel, in viu, porneste de la 20 de lei pentru un kilogram, dar clientii pot negocia pana la 18 lei. In magazinele din municipiu, pretul carnii de miel porneste de la 26,99 lei kilogramul si poate ajunge pana la 30,99 de lei kilogramul.
In Prahova, carnea de miel se vinde in supermarketuri, dar si in pietele din zonele urbane, iar pretul unui kilogram de carcasa de miel poate depasi 30 de lei. Astfel, in marile lanturi de magazine carcasa de miel se vinde la preturi cuprinse intre 26 si 31 de lei pentru un kilogram, in timp ce in piete pretul mielului este de 25 de lei kilogramul. Organele de miel au preturi cuprinse intre 18 lei kilogramul, in cazul celor congelate, si 25 de lei kilogramul pentru cele proaspete.
In cea mai mare piata din Ploiesti, la Halele Centrale, cumparatorii pot alege, in loc de carne de miel, carne de ied, care se vinde tot cu 25 de lei kilogramul. In supermarketuri, cea mai mare concurenta pentru miel o reprezinta carnea de curcan. La raioanele din marile magazine carnea de curcan ajunge sa fie mai ieftina decat cea de miel, vanzandu-se cu preturi intre 15 si 32 de lei pe kilogram.
La Sibiu, preturile la carnea de miel sunt comparabile cu cele de anul trecut. In piete si targuri, producatorii vand carnea de miel cu 25 de lei kilogramul, iar mieii vii se vand cu 11 - 12 lei pentru un kilogram. Potrivit asociatiilor de producatori din judet, mieii sunt in acest an pentru toate gusturile. Sunt si miei mai mici, de 6 - 8 kilograme, dar si miei mai mari, de pana la 15 kilograme.
In piete, insa, deocamdata sunt putini producatori care vand marfa. Acestia spun ca cea mai mare vanzare se va face in zilele urmatoare.
"Taiem mai multi si o sa-i aducem in piata. Zilele acestea n-am venit decat cu cate unul - doi pentru ca lumea inca nu cumpara. De marti, miercuri va incepe vanzarea si sper sa fie un an bun" spune Maria Olteanu, unul dintre producatorii din judetul Sibiu. In marile magazine, carnea de miel se vinde la preturi cuprinse intre 26 si 28 de lei pentru un kilogram de pulpa cu os.
In judetul Suceava, kilogramul de miel in viu se vinde cu 9-10 lei, in timp ce la carcasa preturile variaza intre 20 si 25 de lei, fiind similare celor de anul trecut. Un kilogram de carne de miel poate fi vandut si cu 17-18 lei, daca animalul este cumparat direct de la stana si apoi sacrificat intr-un abator autorizat. In judet sunt noua abatoare de capacitate mare si mica.
La Timisoara, mieii se vand in trei piete din municipiu - Piata "Badea Cartan", Piata 700 si Piata Iosefin. Pretul la carnea de miel este cuprins intre 20 si 25 de lei kilogramul, ca si anul trecut. Comerciantii de carne de miel spun ca oamenii deocamdata nu se inghesuie sa cumpere, ci mai mult se intereseaza de preturi. Mieii vii pot fi cumparati doar din Piata "Badea Cartan" din Timisoara, cu preturi care pornesc de la 12 lei pe kilogram.
Pretul kilogramului de miel variaza in municipiul Vaslui in functie de locul de unde este cumparat si de modul in care este oferit spre vanzare. Astfel, in unele supermarketuri mielul se vinde doar la sfert, un kilogram de carne costand 29,99 lei pentru partea anterioara, si 36,99 lei pentru cea posterioara. Pretul carnii de miel este mult mai mic in cele doua piete din municipiul Vaslui, unde se vinde doar in carcasa intreaga, cu tot cu cap si organe pentru drob.
Aparut in galantare la inceputul acestei saptamani, un kilogram de carne de miel costa 22 de lei, iar pentru o carcasa intreaga vasluienii trebuie sa scoata din buzunar intre 150 si 250 de lei, in functie de marimea animalului. ”22 de lei pe kilogram este pretul cu care testam acum, la inceput de saptamana, piata din Vaslui. Daca vom avea cerere, il vom mentine, daca nu, o sa scadem si la 18-20 de lei kilogramul”,spune presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Vaslui, Ion Agafitei.
Sursa foto: wikimedia/by L.Kenzel
In Valcea, carnea de miel se vinde cu preturi care pornesc de la 25 de lei pe kilogram. Autoritatile sanitar-veterinare au dat aviz si anul acesta, la fel ca si anul trecut, pentru functionarea unui centru temporar de sacrificare a mieilor in Ramnicu Valcea. Aici, producatorii aduc animalele care vor fi sacrificate, acestea sunt controlate de catre specialisti, dupa care sunt sacrificate si pot fi vandute. Centrul temporar de sacrificare a mieilor din Ramnicu Valcea va fi deschis pana sambata, cu o zi inainte de Paste.
Carnea de miel se mai vinde in Valcea si in supermarketuri si carmangerii. In targuri nu este permisa comercializarea animalelor sacrificate, ci doar vanzarea animalelor vii. La cele mai noi controale in targuri, specialistii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Valcea nu au descoperit miei sacrificati vanduti in targuri, au declarat corespondentului
MEDIAFAX reprezentantii acestei institutii.
In Arad, DSVSA a autorizat doua piete pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producatorii pot vinde carnea in hala agroalimentara din Piata "Mihai Viteazul" si in hala din Piata Catedralei. In judet nu exista puncte de vanzare a carcasei de miel in piete.
Pretul afisat de catre comercianti este usor scazut fata de anul trecut, respectiv 23-24 de lei, fata de 25-26 de lei pe kilogram in 2014. In 2013, preturile erau mult mai mari, fiind cuprinse intre 28 si 30 de lei. In magazinele din Arad, preturile la carnea de miel sunt cuprinse intre 26 si 29 de lei. Miei vii pot fi vanduti in doar patru piete din judet, respectiv la Pancota, Beliu, Chisineu-Cris si Halmagiu. Pretul pentru mielul viu este cuprins intre 13 si 15 lei kilogramul.
In Arges, mielul se vinde in marile piete din orase si in supermarketuri la preturi incepand de la 22 de lei kilogramul, preturi comparabile sau chiar putin mai mici decat cele de anul trecut. Cele mai mari piete din Pitesti unde se vand miei sunt Smardan, Gavana si Ceair. De asemenea, sapte din cele opt abatoare autorizate in judetul Arges au aviz si pentru sacrificarea mieilor, atat pentru piata interna, cat si pentru exporturi intracomunitare, cel de-al optulea abator din judet fiind destinat exclusiv sacrificarii porcilor.
Afla cu cat se vinde carnea de miel, anul acesta, in principalele judete ale tarii.