Fasolea reprezinta o sursa de fibre, vitamine din grupul B, fier, magneziu, zinc, fosfor si calciu, dar si de proteine vegetale. Fiind bogata in fibre, contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Fasolea boabe este un substituent excelent al carnii, fiind una dintre legumele bogate in proteine de buna calitate.
Cartoful este bogat in fosfor, calciu, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B, vitamina c, vitamina K, fibre. Dupa grau, porumb si orez, cartoful reprezinta a patra sursa de energie alimentara. Pentru o alimentatie sanatoasa sunt preferati cartofii fierti (piure) sau copti in coaja, care pastreaza vitaminele si sarurile minerale . In timpul posturilor, cartoful este un aliment de baza, ieftin si usor de procurat.
Meiul, supranumit regele cerealelor, este cultivat in India, Orientul Mijlociu, Turcia si Romania. Ne ofera multa energie, combate aciditatea si impiedica dezvoltarea ciupercilor. Meiul are de doua ori mai multe proteine decat orezul, si poate fi consumat atat de bolnavii cu intoleranta la gluten, cat si de cei cu colon iritabil.
Soia este, impreuna cu orezul, orzul si meiul, una dintre cele mai hranitoare plante. Contine pana la 40% proteine, fiind mai bogata in proteine decat carnea - ea avand doar 15-20%. Laptele de soia contine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul aparitiei osteoporozei, prin intarirea oaselor.
Hrisca a fost cultiva pentru prima oara in Asia de Sud Est, acum aproape 8000 de ani. In Romania, hrisca este folosita mai ales in Bucovina, fiind un ingredient traditional pentru sarmale. Este bogata in vitaminele E, B1 si B2, dar si in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier.
Nautul este bogat in fibre, vitaminele B6 si B9, acid folic, mangan, cupru, potasiu, calciu si magneziu. Fibrele din naut ajuta la diminuarea colesterolului din sange. Nautul poate fi un inlocuitor excelent pentru carnea de vita sau alte tipuri de carne rosie, avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi.
Ciupercile sunt un substitut bun al carnii deoarece sunt bogate in proteine. In plus, sunt bogate in vitamina D - o vitamina la fel de importanta pentru oase precum calciul. Ele sunt unele dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina D.
Au un gust similar cu semintele de pin si de floarea soarelui. Semintele de canepa sunt bogate in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, calciu, fier, magneziu si vitamina E. Contin aproximativ 30% proteine, fiind un inlocuitor de succes pentru proteinele de origine animala.
Este un aliment foarte nutritiv, usor digerabil, si nu contine gluten. Se gaseste sub forma de seminte, faina, lapte si fulgi. Quinoua este bogata in poteine, fier, calciu, potasiu, magneziu, fibre, vitamin E, mangan, fosfor. Este bogata in carbohidrati (65/100g), substante care ofera energie organismului uman.
Lintea este bogata atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile. Are un continut mare de proteine, care nu numai ca inlocuiesc cu succes carnea, insa ofera o senzatie de satietate pentru mult timp. Lintea ajuta la scaderea colesterolului, regleaza nivelul de zahar din sange, previne aparitia afectiunilor inimii si sporeste nivelul de energie al organismului.
9AM.ro iti prezinta zece dintre cele mai sanatoase alimente de post. Acestea te ajuta sa treci cu bine peste Postul Pastelui, postul cel mai lung si cel mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe.