Evitarea mezelurilor
2/10
Carnea prelucrata este foarte nociva datorita colesterolului si aditivilor care intra in componenta sa. Carnea rosie poate face parte din meniul unei persoane, insa nu zilnic. Conform unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association, consumul de carne rosie ar tripla riscul de recidiva in cazul pacientilor diagnosticati cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat in fructe, legume si peste.
Mentinerea greutatii corporale in limite normale
3/10
Excesul de greutate este unul din motivele principale ale dezvoltarii diabetului la adulti si copii. Este indicata o dieta cu un aport normal de proteine (50 g pentru femei si 60 g pentru barbati/zi), si saraca in grasimi.
Evitarea sedentarismului
4/10
Mersul pe jos este recomandat pentru mentinerea starii de sanatate, ajutand si la scaderea in greutate. Sunt recomandate cel putin 30 de minute de mers pe jos in ritm alert, zilnic.
Evitarea produselor de tip fast-food
5/10
Produsele de tip fast-food si semipreparatele sunt bogate in grasimi saturate, soldiu si aditivi alimentari.
Consumul de cereale integrale
6/10
Un aport crescut de cereale intergrale este asociat cu sanse mai mici de a dezvolta cancerul de san, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral. Trebuie evitate produsele alimentare care contin cereale rafinate, adaos de zahar, grasimi sau alte alimente care ar contribui la cresterea colesterolului.
Utilizarea condimentelor
7/10
Cele mai intrebuintate condimente si plante aromatice, precum patrunjelul, scortisoara sau busuiocul, scad glicemia si previn bolile cardiovasculare. Mirodeniile care au gust dulce ajuta la scaderea colesterolului, trigliceridelor - grasimi din sange, care pot contribui la declansarea diabetului.
Gustarile dintre mese nu ingrasa, si nu produc alte probleme de sanatate, atata timp cat alegem corect alimentele din punct de vedere calitativ si cantitativ. Este recomandat sa se consume cantitati mici de nuci, alune, migdale, care contin grasimi esentiale benefice.
Noptile in care nu te-ai odihnit suficient afecteaza capacitatea organismului de a folosi insulina, ceea ce creste riscul de diabet. Cand o persoana doarme mai mult sau mai putin de 6-7 ore pe noapte, sistemul nervos intra intr-o stare de alerta. Actiunea acestuia interfereaza cu cea a hormonilor care regleaza glicemia.
Multe simptome ale diabetului nu sunt foarte evidente. Un simplu test de sange poate dezvalui daca nivelul de zahar din sange este in limite normale. Cei care au ca factori de risc: excesul de greutate, istoric familial si valori crescute ale tensiunii arteriale si colesterolului, ar trebui sa se informeze care sunt investigatiile pe care le pot face pentru depistarea diabetului.
Gestionarea stresului cotidian
1/10
Stresul cronic poate creste nivelul zaharului in sange. Exercitiile simple de relaxare si alte modalitati de management al stresului pot contribui la recastigarea echilibrului valorilor de zahar din sange. In fiecare saptamana trebuie sa avem macar o zi alocata odihnei si distractiei.
Diabetul este o boala cronica care se instaleaza atunci cand pancreasul nu produce destula insulina sau atunci cand corpul nu poate utiliza in mod eficient insulina - hormonul produs de pancreas si care permite celulelor sa primeasca din fluxul sanguin glucoza si sa o foloseasca drept sursa de energie. In Romania apar aproximativ 64.000 de cazuri noi pe an, conform fadr.ro