Carnea crescuta in-vitro
2/9
Pentru cei care nu pot renunta totusi la antricotul de vita sau la mititei, exista vesti bune de pe frontul cercetarii carnii obtinute in laborator. Cercetatorii cauta cea mai buna metoda prin care pot lua celule de la un animal in viata si sa "creasca" hrana in laborator.
Din cauza consumului exagerat de apa necesar culturilor "pamantene", fermierii se gandesc sa-si creasca alimentele in zone... neortodoxe. Cum ar fi in apa. Algele sunt organisme microscopice care pot sa creasca foarte repede in conditii foarte vitrege (pot creste in apa poluata). Poate ca nu oricine ar vrea sa manance "iarba de mare", dar algele pot servi dept baza pentru alte produse, cum ar fi uleiul de alge.
Exista peste 1.400 de specii de insecte cunoscute si aproape toate furnizeaza o sursa importanta de calciu, vitamine si proteine, fara colesterol. In viitor obiceiul de a manca insecte s-ar putea sa devina mai popular decat este acum: doar in Asia, Africa si America de Sud se consuma asemenea produse.
ONU recomanda: Top 10 insecte comestibile
Problema de baza cu furnizarea de carne este ca cirezile de animale au nevoie de 30% din suprafata pamantului pentru spatiu si aproximativ 50% din culturile de cereale pentru hrana. Pur si simplu nu avem cum sa crestem destule animale pentru a hrani populatia in crestere a planetei. De aceea trebuie sa ne gandim la valorificarea marilor si oceanelor. In momentul de fata fructele de mare implica doar un cost de colectare, dar daca le-am creste domestic, ar deveni mult mai ieftine si convenabile pentru populatie.
Nu ne referim la buruienile traditionale, ci la noi legume verzi cu aspect de buruiana, precum "iarba grasa" (portulaca oleraceea). Aceasta este visul nutritionistilor fiind plina de vitamina A, omega-3 si beta-caroten. Este mai hranitoare decat morcovul de exemplu, insa fermierii o urasc, pentru ca sufoca acele culturi mai proftabile pentru ei.
Oamenii vor dori sa gaseasca animale care nu ridica atatea probleme precum bovinele si porcinele cand vine vorba de sursa de carne. Exista o sumedenie de animale mai mici si mai usor de intretinut care ar putea furniza carnea necesara pentru dieta milioanelor de oameni.
Organisme modificate genetic
8/9
Indiferent cat de controversata este astazi in prezent, cert este ca aceasta este calea viitorului. Promisiunea de a putea sa manipulezi culturile astfel incat mancarea sa fie mai gustoasa si mai durabila este prea incitanta pentru a putea fi ignorata.Vrem sa imbunatatim mancarea: asta inseamna sa marim rezistenta culturilor la anumite insecte, sa producem mai multa mancare si sa plantam culturi acolo unde pana acum mediul nu era propice.
Nano-alimentele sunt diferite fata de organismele modificate genetic. Daca OMG-urile vor sa schimbe structura genetica a alimentelor, nanotehnologia se refera la schiumbarea structurii atomice/moleculare. Compania Kraft Foods cerceteaza in prezent metode de a obtine "produse interactive", mancaruri care sa fie modificat prin nanotehnologie pentru a se mula perfect pe gusturile individului.
Un substitut vegetal pentru carne exista deja de ceva vreme, sub forma produselor pe baza de soia. Consumul lor va creste, deoarece "carnea vegetala" este mai ieftin de produs si consuma mai putine resurse. Un alt posibil substitut sunt ciupercile din gama Quorn. In afara de faptul ca imita textura carnii, producatorii jura ca si gustul este asemanator.
Avand in vedere ca pana in 2050 ne putem astepta la o crestere a populatiei de cel putin doua miliarde de oameni, cu ce i-am putea hrani pe toti?