Diferentele dintre tipurile somatice sunt reprezentate de compozitia corpului. Aceasta insa se poate modifica in urma antrenamentelor.

Diferentele dintre tipurile somatice sunt reprezentate de compozitia corpului. Aceasta insa se poate modifica in urma antrenamentelor. Pentru a stabili tipul somatic al fiecaruia dintre noi se aplica o serie de masuratori sau metode de testare, cum ar fi testul pliurilor cutanate (se masoara pliurile pielii in anumite puncte ale corpului si se calculeaza procentul de tesut adipos, cu ajutorul unei formule matematice) sau masurarea bioimpedantei (se bazeaza pe diferentele dintre rezistenta electrica a tesuturilor, atunci cand este trecut un curent slab prin ele). La stabilirea tipului somatic contribuie si masuratorile antropometrice, adica a circumferintelor si diametrelor diferitelor segmente ale corpului. Iata cele trei tipuri somatice si caracteristicile fiecaruia:

Ectomorful

Grasime putina. Musculatura slaba. Caracterizat de o structura osoasa subtire si lunga. Cu greu poate lua in greutate (grasime sau muschi). Dominat de senzatia de frustrare cand vine vorba de crestere in masa sau forta. Metabolism rapid.

Exercitii recomandate: cele de baza pentru forta. Antrenamentul rar da cele mai bune rezultate. Tendinta crescuta la supraantrenare. Necesita multa odihna intre antrenamente. Limitarea antrenamentelor aerobice la 2-3 pe saptamana, nu mai mult.

Dieta recomandata: Poate manca orice fara sa fie ingrijorat de aportul de lipide - proteine 20-25%, carbohidrati 50-55%, lipide 25-30%. Intre mese si inainte de culcare – o bautura cu multe calorii. Pe masura ce castiga masa musculara trebuie crescut aportul caloric. Recomandat 6 mese pe zi.

Trebuie sa se fereasca de starile catabolice. Mai multa glutamina pentru aport de azot. Incarcare cu creatina si mentinerea la un nivel optim.

Mezomorful

Mare potential pentru culturism. Constitutie musculoasa. Putin tesut adipos. Raspunde favorabil la antrenamente. Corp potrivit pentru dezvoltarea unor muschi mari si puternici. Structura osoasa medie spre mare.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Exercitii recomandate: Miscarile de baza sunt cele mai bune pentru a cladi fundatia, ca apoi sa se poata varia antrenamentele. In unele saptamani se poate antrena mai des decat in altele. Deoarece dezvoltarea apare rapid, atentie la supraantrenament. Aerobicul trebuie mentinut la o intensitate joasa (2-3 / sapt.)

Dieta recomandata: 30% proteine, 40 % carbohidrati, 30% grasimi. Folsiti lipide naturale de calitate pentru energie, nu numai carbohidrati. Consumati majoritatea carbohidratilor la doua ore dupa antrenament si la trezire.

Creatina, glutamina si vanadil sulfat, pentru un fizic daruit de la natura. La fiecare 2-3 ore trebuie luate 30-40 grame de proteine.

Endomorful

Corp rotund si moale. Multa adipozitate. Se ingrasa usor. Structura osoasa mare. Metabolism lent. Poate cel mai dificil tip de organism pentru modelare. Are nevoie sa slabeasca si sa-si dezvolte musculatura. Trebuie sa fie mereu atent la nivelul tesutului adipos.

Citeste si:
Armata cheamă rezerviștii din șase județe la exerciții de...
Armata cheamă rezerviștii din...

Exercitii recomandate: Mult antrenament aerobic (4-5 / sapt.). Trebuie sa-si accelereze metabolismul. Odihna intre seturi- minima. Dieta e cruciala. De luat in considerare un agent termogenic inaintea antrenamentului.

Dieta recomandata: Limitarea carbohidratilor. Mare atentie la grasimi. Aportul de proteine trebuie sa fie crescut. 35-40% proteine, 15-20% grasimi, 35-40% carbohidrati. Atentie la bauturile si mancarurile indulcite. Mici mese de 6-7 ori pe zi. Feriti-va de grasimi rafinate si folositi carbohidrati cu indice glicemic scazut.

Aportul de carbohidrati e critic. Feriti-va de produsele care cresc in masa. De preferat produse care accelereaza metabolismul, cu cresterea termogenezei.

Autor: Dr. Serban Damian
Via


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.