Desi cei care nu se ingrasa sunt considerati norocosi, in realitate ei se confrunta cu disconfortul legat de propria imagine, asa cum se intampla si la extrema cealalta, in cazul supraponderalilor.

Persoanelor slabe li se tot marturisesc invidii care vin de la cei din jur, legate de faptul ca ar putea manca orice la orice ora, fara sa se ingrase. Pentru cei subponderali acesta nu este chiar un compliment cand isi doresc cateva kilograme in plus, care nu numai ca le-ar asigura un plus de sanatate (greutatea normala asigura si rezistenta mai buna la stres), dar le-ar creste si stima de sine printr-o imagine care este pe placul lor.

Care sunt cauzele pentru care nu ma pot ingrasa?

Factorul genetic

Uneori intervine factorul genetic si acesta se face sesizat in special in perioada copilariei si a adolescentei, apoi predomina influenta factorilor de mediu. Sunt si persoane care au doar cateva kilograme in minus fata de limita inferioara a greutatii normale si care, chiar daca uneori reusesc sa asimileze aceasta diferenta, nu reusesc sa o mentina. Daca unul din parinti sau alte rude au prezentat macar in tinerete aceasta problema a subponderabilitatii, probabil ca toate problemele tale sunt cauzate de mostenirea genetica.

Atentie insa, nu va lasati pacaliti de gandul ca totul este pe fond genetic. Pentru a va convinge trebuie sa faceti o baterie de teste care sa asigure faptul ca nu aveti vreo patologie care se asociaza cu subponderabilitatea.

Hiperreactivitatea

Comportamentul deosebit de activ care caracterizeaza persoanele despre care se spune ca “nu isi gasesc locul” poate fi determinat de o afectiune (spre exemplu hipertiroidie) sau este pur si simplu temperamental. Sunt persoane care au un consum bazal de calorii mult mai mare decat aportul de nutrienti, spre exemplu cele care efectueaza zilnic o munca intelectuala intensa sau fac mult efort fizic. In aceasta situatie este bine sa va mariti numarul meselor zilnice si sa incercati sa mancati cat mai caloric, dar sanatos.

Tulburarile alimentare

Daca mesele sunt reduse in mod intentionat de teama de a nu va ingrasa inseamna ca vorbim de o tulburare a comportamentului alimentar care poate fi minora, insa cu siguranta are riscul de a evolua. Mai bine consultati un nutirtionist care sa va asigure un regim de hrana sanatos si totodata care sa nu va ingrase. Infometarea nu este o solutie.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Afectiuni

Exista o serie de afectiuni (stres, neimplinire pe plan sexual, unele boli usoare) care duc la scaderea in greutate, de aceea am insistat mai sus ca orice persoana subponderala sa efectueze o baterie de teste pentru a se asigura ca subponderabilitatea nu este legata de vreo afectiune.

Semnal de alarma

Exista si patologii grave care atrag dupa sine obligatia de prezentare la medic. Daca ati avut o greutate normala sau supraponderala, insa ati slabit rapid intr-o perioada scurta de timp, cu sau fara dieta, este obligatoriu sa va prezentati la medic.

Solutii

Mai degraba decat sa recomandam diete generaliste care v-ar putea fi inutile, va prezentam cateva alimente, cu numarul de calorii si proteine pe care le contin:

Carne de curca – calorii: 179; proteine: 24.5
Carne de miel – calorii: 260; proteine: 18
Carne de porc grasa – calorii: 340; proteine: 15
Carne de porc slaba – calorii: 142; proteine: 20.4
Carne de pui – calorii: 142; proteine: 21
Carne de vaca grasa – calorii: 277; proteine: 12
Carne de vaca slaba – calorii: 104; proteine: 20.4
Crap – calorii: 104; proteine: 18.9
Ficat de porc – calorii: 146.2; proteine: 19
Heringi in sos tomat – calorii: 170; proteine: 16.2
Heringi – calorii: 167; proteine: 18
Heringi in ulei – calorii: 325; proteine: 13.7
Icre crap – calorii: 192; proteine: 19.5
Macrou in sos tomat – calorii: 164; proteine: 14.5
Macrou in ulei – calorii: 259; proteine: 16.2
Parizer – calorii: 290, din care proteine: 10.2
Pate de ficat – calorii: 261; proteine: 19.6
Salam de vara – calorii: 519; proteine: 20
Stavrid – calorii: 114; proteine: 21
Stavrid in sos tomat – calorii: 125; proteine: 15.5
Carne de oaie – calorii: 181; proteine: 17

Citeste si:
Cum a reușit Andreea Esca să scape de kilogramele în plus: „Dacă...
Cum a reușit Andreea Esca să...

In principiu, se recomanda trei mese pe zi, insa poti manca si de 5-6 ori, cantitati mai mici. Este bine sa eviti gustarile dintre mese, consumand in schimb, intre orele 10.00-11.00 si 16.00-17.00, fructe uscate, produse lactate, cereale sau batoane proteice. Alimentele indicate sunt bananele, nucile cu sare, painea integrala, laptele (cat mai putin degresat), untul, branza, ouale fierte, carnea de vita fiarta, fainoasele, carnea de peste, supele cu fidea, cartofii fierti si compotul din orice fructe. Bea multe lichide cu valoare proteica ridicata, consuma alimente bogate in amidon si sosuri din diverse combinatii sau pe baza de smantana.

Trebuie sa tii seama atat de produsele in sine, cat si de modul in care le combini. Exemple:

- iaurt cu fulgi de grau; paine integrala + 1,2 oua fierte + un pahar cu lapte;
- paine integrala + supa;
- carne de vita + piure de cartofi sau paste fainoase;
- miez de nuca + unt (+ banana); peste + cartofi fierti + unt.

Citeste si:
10 alimente pe care sa nu le consumi inainte de a merge la culcare
10 alimente pe care sa nu le...

Nu uita ca trebuie sa faci totul cu moderatie, pentru a-ti pastra sanatatea. Unele persoane raman slabe indiferent de cantitatea alimentelor pe care le consuma, prin natura metabolismului, spre deosebire de altele care par sa castige in greutate si in urma unei inghitituri de apa. Inainte de a urma un program de dieta, cunoaste-ti organismul!

Pentru a afla mai multe despre alimentatie si diete, acceseaza healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.