10 moduri prin care poți să fii sustenabil în viața de zi cu zi. Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu sustenabil, chiar dacă nu o spunem cu voce tare, dar oare câți dintre noi facem eforturi în acest sens? Cu siguranță, nu foarte mulți și tocmai de aceea vrem să vă dezvăluim zece moduri destul de simple în care puteți să fiți sustenabili în viața de zi cu cu zi. Pe unele dintre ele poate că le faceți deja, fără să va dați seama sau pur și simplu pentru că vreți, dar cert este că mediul înconjurător vă va fi foarte recunoscător pentru faptul că ați ținut cont de toate acestea. Este foarte simplu să faceți toate aceste lucruri prietenoase cu planeta și, de asemenea, ați putea deveni niște exemple foarte bune pentru cei din jurul vostru care poate că nu dau deloc importanță acestui aspect.

10 moduri prin care poți să fii sustenabil

Ca indivizi, putem face o mulțime de lucruri simple pentru planetă, iar pe cele mai importante și simple le-am adunat pentru tine aici. Să începem:

1. Evită plasticul pe cât posibil

Pentru multă lume, folosirea plasticului este la îndemână și odată ce oamenii s-au obișnuit cu utilizarea lui, le va fi foarte greu să renunțe la utilizarea acestuia. Pentru a încuraja oamenii din rând să ia atitudine în acest sens, mai multe firme cunoscute au renunțat de ceva vreme la paiele din plastic în favoarea celor de hârtie, pe care mulți dintre clienții lor nu le îndrăgesc în niciun fel. Un alt exemplu potrivit este cel legat de Starbucks, unde ai posibilitatea de a merge cu paharul de acasă, pentru a-l umple, motiv pentru care primești și o reducere de un leu la cafeaua preferată.

2. Acordă atenție consumului de apă

Pentru a fi prietenos cu planeta, ai putea să acorzi mai multă atenție consumului de apă zilnic. De exemplu, ai putea să economisești apă când faci duș, nemailăsând apa să curgă inutil. Acest lucru este valabil și în momentul în care te speli pe dinți. În același timp, poți lăsa alimentele de la congelator să se dezghețe peste noapte și nu să le puneți sub jeturi de apă fierbinți, dar și să cumperi un filtru de apă, pentru a nu mai fi nevoit să cumperi zilnic apă îmbuteliată de la supermarket sau de la magazinul de la colțul blocului. Deși poate ți se par doar niște lucruri banale, aceste gesturi mici ajută, în mod evident, la prelungirea vieții.

3. Fă-ți casa o locuință sustenabilă

Încă de când suntem doar niște copii, ni se spune să nu lăsăm becurile aprinse în casă din două motive: primul ține de faptul că va veni factura la lumină mult mai mare decât ne-am fi așteptat, dar și pentru că nu faci altceva decât să arzi un bec căruia îi ia ani de zile să se descompună. De asemenea, ar fi recomandat să înlocuiești becurile normale cu cele eco, pentru binele planetei și ai mai putea să aerisești camerele aproape zilnic, în loc să dai cu spray.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

4. Nu face risipă

Pe cât posibil încearcă să nu faci risipă de mâncare sau de orice altceva, ci încearcă să folosești sustenabil toate alimentele pe care le ai deja la dispoziție. În țara noastră, cea mai mare risipă de mâncare se face în perioada Sărbătorilor, când oamenii au tendința de a cumpăra mult mai multe lucruri decât au cu adevărat nevoie, iar multe dintre toate lucrurile pe care le-au cumpărat pentru a le pune pe masă ajung, de fapt, să fie aruncate la gunoi, în loc să fie folosiete de niște oameni care au nevoie de ea și care nici măcar nu și-o permit. De exemplu, acea mâncare ar putea fi oferită oamenilor străzi sau animalelor, ci nu aruncate pur și simplu. Cel mai simplu ar fi să faci o listă de cumpărături clară, înainte de a merge într-un supermarket sau, cine știe, la piață.

Citeste si:
Emi de la Noaptea Târziu își sărbătorește ziua de naștere. Ce mesaj...
Emi de la Noaptea Târziu își...

5. Susține producătorii locali

Indiferent că este vorba despre hrană sau despre haine, pentru a fi prietenos cu planeta și pentru a avea un stil de viață sustenabil de care să fii mândru, ai putea susține producătorii locali. Cum? Ei bine, destul de simplu - cumpărând de la ei și nu din tot felul de magazine pe care le găsești la orice colț de stradă care aparțin unor oameni pe care nu îi interesează în mod clar mediul înconjurător să facă business. Cumpără, așadar, produse care respectă principiile economiei circulare, doar pentru a reduce impactul negativ pe care oamenii îl au, în general, asupra mediului.

6. Mergi pe jos

În loc să folosești mașina personală sau mijloacele de transport, care în mod clar nu ajută mediul înconjurător, ai putea să mergi pe jos dacă distanțele sunt unele scurte sau bicicleta, în cazul în care trebuie să te deplasezi pe o distanță ceva mai mare. Uneori, poate fi mai simplu să faci una dintre aceste alegeri, pentru că nu doar că oferi un mare ajutor mediului înconjurător, ci eviți să te și enervezi extrem de tare în trafic, mai ales dacă ești locuitor al unora dintre cele mai mari și aglomerate orașe din țară. Acțiunile tale, fie că realizezi sau nu lucrul acesta, ajută extrem de tare planeta și prelungește viața. Fiecare gest mic are importanța lui, iar schimbarea trebuie să pornească de la noi, chiar în acest moment.

Citeste si:
În ce mod opțiunile sustenabile adaugă valoare proprietății tale
În ce mod opțiunile...

7. Reciclează

A recicla ar trebui să fie ceva normal pentru tine precum este servitul micului dejun sau băutul cafelei la primele ore ale dimineții, ci nu doar când te simți obligat de împrejurări, ci și când nu te vede nimeni ca și cum ar fi ceva care vine din interior. Până la urmă faci acest lucru doar pentru binele tău și pentru viitorul tău, nu pentru a primi cuvinte de laudă din partea oamenilor din jur. Cel mai important este să acorzi atenția plasticului pe care îl folosești și să arunci sticlele pe care le folosești într-un loc special amenajat. Hai că nu este chiar atât de greu, dacă îți dorești cu adevărat lucrul acesta.

8. Donează

Un alt lucru foarte, foarte simplu pe care ai putea să îl faci pentru binele planetei ar fi să donezi hainele pe care nu le mai folosești sau pe care le-ai cumpărat și nu ai reușit să le porți niciodată, dar pe care încă le păstrezi în șifonier în speranța că vei avea ocazia să te afișezi cu ele vreodată. Ei bine, alege să le păstrezi doar pe cele care îți sunt folositoare și ajută-i pe cei care nu își permit să se bucure de aceleași lucruri ca și tine. Nu doar că vei fi sustenabil, dar vei aduce și zâmbetul pe buzele cuiva. Trebuie să încerci!

Citeste si:
Andreea Marin a fost afectată de divorțul de primul soț: „Brusc,...
Andreea Marin a fost afectată...

9. Planteză copaci

În mod clar, dacă fiecare dintre noi am planta câte un copac măcăr o dată pe un, nu o dată pe lună, am trăi într-o lume mult mai bună, una în care am respira un aer mai curat. Nu este deloc greu, ci trebuie doar să ne dorim lucrul acesta, fără a fi împinși de la spate de cineva să facem asta. Nici nu ai idee cât de mult bine poți face planetei prin simplul fapt că plantezi un copac.

10. Petrece timp în natură

A petrece timp în natură fie că alegi să meargi undeva la munte departe de casă, fie într-un parc de la marginea orașului din orașul extrem de aglomerat în care locuiește, poate fi hrană pentru suflet. Încearcă pe cât posibil să lași telefonul deoaparte și să te bucuri de lucrurile frumoase din jurul tău, în absența rețelelor sociale care ne ocupă cea mai mare parte a timpului. Câteva ore pe săptămână fără telefonul mobil, fără internet te-ar putea ajuta să îți pui ordine în gânduri și să întinzi, fără să îți dai seama, o mână de ajutor planetei.

Pe unele dintre aceste lucruri, cel mai probabil, le faci deja și ți se par foarte, foarte simple, dar unele dintre ele poate ți se par absurde sau aproape imposibil de dus la bun sfârșit, dar cert este că fiecare dintre cele zece moduri în care poți fi sustenabil în viața de zi este important în felul lui. Ai putea alege câteva dintre ele sau, de ce nu, ai putea ține cont de toate cele menționate mai sus, de dragul planetei care are de suferit în momentul de față. Fie că plantezi un copac, fie că alegi să donezi toate hainele de care nu ai deloc nevoie sau că ai decis să eviți plasticul cât de tare posibil, Pământul îți va fi recunoscător.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.