Peștele este alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Superstiția spune că, după ora 00:00, primul fel de mâncare trebuie să conțină carne albă, pentru ca omul să treacă prin problemele anului asemeni peștelui prin apă. Așa se face că românii au păstrat cu sfințenie datină și, an de an, în ajunului Anului Nou, cererea pentru produsele cu specific pescăresc crește și de patru ori. 

Peștele, vedeta mesei de Revelion. Românii țin la această superstiție

Nicio masă de Revelion fără pește; sunt de acord mulți români care, pe final de an, îngroașă cozile la pescării. Aceeași părere o au și nutriționiștii. „În primul rând este o carne sănătoasă, cu absorţie foarte bună cu substanţe extraordinare, Omega 3 și Omega 6, care ne ajută şi la colesterol şi grăsimile pe care le avem”, a explicat nutriționistul Judith Lulu.

De asemenea, la mare căutare pentru masa festivă sunt brânza, șampania, strugurii sau rodiile.„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Altă credință legată de pește

Unii cumpărători cer solzi de la comercianții care vând pește, pentru a-și umple buzunarele și portofelul, cu speranța că vor avea parte de mai mulți bani în anul ce vine.

„E bine să îi pui în haină, în buzunar, de anul nou”, a spus un cumpărător.

„Exact ca la struguri. De Revelion folosim și boabe de struguri”, a declarat un comerciant.

Autoritățile au eliminat restricțiile de Revelion, astfel că petrecerea poate continua până dimineață.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.