Expresia „Cât ai zice pește” este des întâlnită în limbajul de zi cu zi și înseamnă „imediat”, „într-o clipă”, „îndată”. Cuvântul „pește” se regăsește în mai multe zicale din limba română.

Originea expresiei „Cât ai zice pește”

„În mediul pescarilor, ceea ce e greu, mai ales prin neprevăzut, este prinderea peştelui. Deci, pentru aceştia, «uşor de zis» este «cât ai zice peşte»”, notează Stelian Dumistrăcel, în volumul Dicţionar de Expresii Româneşti, publicat de Institutul European în 1997.

Cuvântul „pește” se întâlnește și în alte expresii de-ale noastre, tot la fel de cunoscute precum cea menționată. De pildă, pescarii spun că merg „la pește” atunci când pleacă la pescuit. Dacă cineva nu vorbește într-o conjunctură, se spune că „tace ca un pește”. În schimb, dacă cineva se simte confortabil, îi merge bine, e detașat, se spune despre acesta că trăiește „ca peștele în apă”.

Despre cei care duc o viață plină de greutăți și neajunsuri se spune că se zbat „ca peștele pe uscat”. Celebră este și expresia „Asta-i altă mâncare de pește”, adică „asta este cu totul altceva”. La polul opus stă sintagma „A fi tot mâncare de pește”, care înseamnă „a fi același lucru”.

De fapt, este o încurcătură fonetică

„Bem şi mâncăm…Pe parale peştin date”, scria Anton Pann prin secolul al XIX-lea. „Parale peștin” înseamnă „bani în mână”, bani dați pe loc. Românii au început să folosească termenul „peștin” (sau „peșin”) drept cuvânt de sine stătător, cu sensul de la îndemână, imediat. Așadar, când rostim „cât ai zice pește”, în realitate rostim o încurcătură fonetică a expresiei „cât ai zice peștin”.

Credințe

Peștele este obiectul unor vechi credințe; și nu doar la români. În lume e lăsat că e bine să mănânci pește în noaptea dintre ani, dat fiind că, așa cum el înoată liniștit în apă, așa te vei strecura și tu printre necazuri în noul an ce vine. Alte vorbe din bătrâni amintesc faptul că, dacă vezi un banc de pești înotând, e semn că vei avea o viață fericită. Printre pescari se spune că aduce noroc dacă arunci înapoi în apă primul pește prins.

Citeste si:
9 obiceiuri zilnice care te ajută să îți menții organismul sănătos
9 obiceiuri zilnice care te...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2021 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.