Activitatea noastră zilnică, alimentația și obiceiurile ne influențează direct calitatea vieții și durata acesteia. Pentru o viață cât mai sănătoasă este necesar să optăm pentru un stil de viață cât mai sănătos. Cu ajutorul unor obiceiuri zilnice ne putem menține organismul sănătos și puternic.

1. Regula 6-20-20

Pentru sănătatea ochilor, oftalmologii recomandă un exercițiu simplu de efectuat. Trebuie să te uiți la un punct fix aflat la 6 metri distanță, timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute. Acest exercițiu ajută ochii să nu obosească prea mult, în special dacă toată ziua stai în fața calculatorului.

2. Ridică-te de la masa de lucru la fiecare jumătate de oră

Cele mai multe persoane muncesc continuu timp de 8-9 ore pe zi de la birou, iar în tot acest timp uită să facă și pauze de relaxare. Statul jos pe perioade lungi de timp dăunează sănătății tale. Specialiştii spun că este indicat ca o dată la fiecare 30 de minute să te ridici de pe scaun pentru cinci minute. Această pauză mică ajută la prevenirea glicemiei, colesterolul ridicat, diabetul sau kilogramele în plus.

3. 7 ore de somn pe noapte

Somnul este esențial pentru calitatea vieții. Pentru o viață cât mai lungă și cât mai sănătoasă este necesar să dormim 7 ore pe noapte. În aceste 7 ore organismul se odihnește, se reface pentru o nouă zi. Totodată, un somn calitativ întăreşte inima, reduce riscul diabetului şi ajută sistemul imunitar. Însă, în unele cazuri o oră de somn în plus sau în minus poate deveni nocivă pentru sănătate.

4. Turmericul

Turmericul este benefic pentru combaterea problemelor de inimă şi a diabetului de tip 2. Acesta are și proprietăţi anti-inflamatorii, care calmează simptomele artritei.

5. Mănâncă peşte gras

Peştele gras este bun la prevenirea demenţei. Potrivit mai multor studii, s-a dovedit faptul că că dacă consumi somon, ton, sardine sau macrou sunt șanse mult mai mici ca să faci Alzheimer. De asemenea, Omega-3 reduce riscul de infarct sau AVC.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

6. Mișcare timp de 11 minute

Nu este neapărat nevoie să alergi ore în șir, să tragi de cele mai grele fiare sau să transpiri excesiv. Este suficient să mergi într-un ritm mai alert, timp de 11 minute în fiecare zi. Orice acțiune care te solicită ceva mai mult este bună pentru organism, chiar şi ridicatul scărilor cu plasele de cumpărături.

7. Consumul de vin roșu

Vinul roşu are în componența sa antioxidanţi care ajută la reglarea colesterolului. Consumul acestei băuturi reduce şansele formării cheagurilor de sânge. Vinul roșu poate ține departe cancerul de colon sau la ovare, însă doar dacă consumi un pahar pe zi. Nu trebuie să faci abuz, doar un consum moderat.

8. Consumă nuci

Nucile de orice fel sunt niște gustări extraordinare între mese și nu doar. Consumul acestora te va ajuta să eviţi problemele cu inima, cu tensiunea sau cu diabetul. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanele care consumă nuci au un risc mai mic de a muri prematur.

Citeste si:
TOP 5 produse alimentare care conțin melatonină și te ajută să...
TOP 5 produse alimentare care...

9. O ceașcă de cafea pe zi

O ceașcă de cafea trezește pe toată lumea dimineața. Pe lângă acest beneficiu, consumul de cafea are și alte proprietăți. O cană pe zi prelungește viața, iar dacă pui o linguriţă de zahăr în cafea, şansa de a muri prematur se reduce cu 30%.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.