Departe de a fi o activitate ca oricare alta, jocurile de construcție au multe beneficii pentru dezvoltarea copiilor. Jocul face parte din nevoile de bază ale celor mici, ei dobândind astfel primele abilități motorii, sociale, intelectuale, logice etc. Și cu cât copilul se joacă mai mult, cu atât progresează.

Jocurile de construcție sunt printre cele mai recomandate, deoarece sunt complexe, fiind utile pentru dezvoltarea pe mai multe planuri, iar, în plus, evoluează odată cu copilul. Astfel, în jurul vârstei de un an, cel mic începe să învețe cum să asambleze cărămizi, mai întâi în construcții simple, cu forme de dimensiuni mai mari, iar apoi cu piese din ce în ce mai fine. Gama de jocuri de construcție se extinde odată ce abilitățile motorii ale copilului îi permit să se ocupe de elemente mai mici. De la vârsta de patru ani, posibilitățile de creație se înmulțesc datorită seturilor de construcții Lego. Cărămizile vin însoțite de multe personaje și numeroase accesorii, iar copilul descoperă astfel diverse universuri, de la Lego Ninjago, Friends, Star Wars și City la Disney și Minecraft. Indiferent de modele, toate aceste jocuri de construcție au beneficii semnificative asupra dezvoltării copilului. Iată care sunt acestea.

Canalizarea și dezvoltarea atenției

Lipsa de atenție și dificultatea de a rămâne concentrat sunt probabil printre cele mai răspândite afecțiuni ale ultimului secol. Într-un moment în care suntem în permanență stimulați de ecrane și zgomote, indiferent de vârsta pe care o ai, nu este ușor să te concentrezi. Dacă îi oferi copilului activități manuale, cum sunt jocurile de construcție, acestea pot fi momente de liniște ce vor evidenția importanța „pauzelor” de la stimuli. Latura calmantă a jocurilor de construcție este binecunoscută. Ele permit creierului să se golească de gânduri și să se relaxeze, dar stimulează și creativitatea.

Dezvoltarea imaginației

Magia jocurilor de construcție se află în numărul aproape nesfârșit de posibilități disponibile. Deși jocurile de construcție necesită adesea să urmezi un plan și anumite reguli pentru a le finaliza cu succes, este foarte posibil ca cel mic să se lase pur și simplu ghidat de imaginație, să testeze lucruri, să înțeleagă ce și de ce nu a funcționat bine, îmbunătățindu-și tehnicile. Imaginația în cazul acestui tip de joc merge chiar dincolo de simplul act de construire, căci de multe ori copilul va dezvolta o poveste, un univers în care personajele sale evoluează.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

Îmbunătățirea stimei de sine

Fie că este vorba despre jocuri de construcție, un desen, o decorațiune, mândria de a fi realizat singur ceva este enormă. Iar sentimentul de mândrie crește și mai mult dacă cel mic este și felicitat de cei dragi. Stima de sine este importantă pentru dezvoltarea copilului.

Dezvoltarea capacității de cooperare

Într-un joc, ca și în viață, fără dialog și muncă în echipă este foarte greu să realizezi o construcție. Să se joace cu ceilalți înseamnă să aibă posibilitatea de a se afirma, dar și de a asculta, de a încerca împreună ceva fără să se certe dacă nu funcționează de prima dată. În curând, cei mici vor înțelege că, dacă sunt într-un conflict, proiectul va avea șanse mici de succes. Capacitatea de a interacționa social le va servi pe tot parcursul vieții. În plus, a avea un obiectiv comun îi poate ajuta chiar și pe cei mai timizi să iasă din „bula” lor și să se deschidă către ceilalți, prinși de dorința de a termina un proiect.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Dezvoltarea abilității de a rezolva probleme

Fie că sunt singuri, fie în echipă, copiii trebuie să învețe din greșelile lor, să analizeze toate elementele unei situații pentru a înțelege ce este în neregulă. Unii copii vor avea tendința de a solicita rapid ajutorul unui adult, însă este recomandat să ai răbdare, să îl lași pe cont propriu, ca să rezolve singur problema. Va dura mai mult, dar nu va mai face aceeași greșeală ulterior.

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Majoritatea jocurilor necesită o anumită minuțiozitate, mișcări precise, fine etc. Cel mic folosește mușchii mâinilor și degetele pentru a construi proiectul. Prin urmare, acest lucru promovează dezvoltarea abilităților motorii fine la copil.

Jocurile de construcție sunt atemporale, se uzează lent în timp și pot fi jucate la orice vârstă. În plus, pot fi folosite în atât de multe moduri diferite încât copilul nu se va plictisi niciodată de ele.

Citeste si:
Ce jocuri de cazino ai putea alege în funcție de zodie
Ce jocuri de cazino ai putea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2021 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.