Hibiscus este o specie de plante din familia Malvaceae. Cel mai adesea sunt întâlnite soiurile sub formă de arbuști, arbori, dar există și ierburi perene și anuale. Planta arbustivă, floriferă este originară din China și Peninsula Asia Mică.

În țara noastră, hibiscusul se pretează pentru cultivarea în exterior, atât în zonele calde, cât și în zonele de munte. Poate atinge înălțimea de 2-4 m, formează frunze lobate, de culoare verde închis și înflorește din vară până în toamnă. Florile cu forma de trompetă sunt divers colorate în nuanțe de mov, roz și alb și prezintă în centru o pată roșie-cărămizie, iar staminele de culoare alb-gălbui.

Ceea ce este remarcabil este aspectul de tufă bogată – poate forma un gard viu excelent, dacă este plantat și tuns corect, dar poate fi și un element ornamental deosebit.

PLANTAREA HIBISCUSULUI

Hibiscusul se plantează toamna sau primăvara, recomandat fiind să o faci lângă un gard, pentru a beneficia de o susținere bună.

La fel ca în cazul majorității arbuștilor de grădină, lumina este un factor important de care trebuie să ținem cont. Chiar dacă tolerează umbra parțială, exemplarele cultivate în spații însorite și largi, se dezvoltă impresionant și produc multe flori.
Hibiscusul nu este deloc pretențios în ceea ce privește solul și tolerează cu ușurință căldura, seceta, vântul și frigul. Pentru o dezvoltare armonioasă se recomandă solurile nutritive și bine drenate.

În cazul în care în zonă precipitațiile nu sunt frecvente este necesar să asiguri plantei umiditatea necesară. În mod normal este indicat să uzi solul o dată la 4 zile în zilele secetoase, iar primăvara și toamna este suficient o dată pe săptămână.

CUM ÎNGRIJEȘTI HIBISCUSUL

Dacă folosești îngrășământ o dată la două săptămâni, hibiscusul din grădina ta va crește foarte frumos. Poate ajunge chiar până la 70 cm.

Pentru a stimula ramificarea, este recomandat ca vârfurile plantei să fie tăiate din când în când cu o foarfecă.

Deși este o plantă care are nevoie de lumină, hibiscusul nu tolerează canicula. Nu este indicat ca razele soarelui să cadă direct pe frunze. De aceea trebuie să-l poziționezi astfel încât să se poată bucura de soare doar în primele ore ale dimineții.
Temperaturile ideale pentru hibiscus variază între 22 și 25 °C. Dacă ai hibiscus în grădină, este recomandat să-l muți într-un ghiveci până la începutul primăverii.

Citeste si:
Kelemen Hunor: „Cred că 15-16% este un procent corect pentru pensii”
Kelemen Hunor: „Cred că...

Pentru a nu suferi în sezonul rece, planta are nevoie să fie expusă la valorile termice menționate.

TRANSPLANTAREA HIBISCUSULUI

Transplantarea se face primăvara, o dată la 4 ani, de îndată ce ghiveciul devine prea mic pentru planta. În această perioadă este ideal să scurtezi rădăcinile și să le elimini pe cele bolnave, ia în același timp să îndepărtezi parțial solul din ghiveci. Pentru acest procedeu, trebuie să folosești un pământ care asigură dezvoltarea și creșterea optimă a plantei.

COMANDĂ HIBISCUS

În magazinul online GrădinaMax ai la dispoziție soiuri minunate de hibiscus, pe care le poți comanda pentru a crea un decor de basm în grădina ta. Spor la cumpărături!


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Decembrie 2020 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.