Sport 20 Mai 2016 18:52
Noaptea Muzeelor va fi Caleidoscop Nocturn. Peste tot in tara se-ntampla Magia pe 21 mai.
Daca bucurestenii au program eteroclit, cu hipstereala, expozitii elististe, si Cumintenia Pamantului, la Bistrita e Aeroclub, la Cluj se merge la Muzeul Apei, iar la Iasi se deschid 28 de muzee. Voilà ghidul:

ARAD

  • Palatul Cultural: Vernisajul expozitiei si instalatia textila "Mahrame: Portrete si Nume: Martiri ai regimului comunist", organizata de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc Bucuresti. Mahramele sunt panze tesute in casa, pe ele fiind imprimate portretele unor oameni fotografiati in timpul detentiei - in momentele lor de suferinta si umilinta, fotografiati pentru dosarul de ancheta, marturii ramase in arhivele CNSAS. Fiecare mahrama, diferita si unica, poarta figura unei persoane reale, cu destinul ei din Romania anilor `50.
  • Muzeul de Arta: Veti putea vedea "Expozitia permanenta de arta europeana si romaneasca" din intervalul secolelor XVIII-XX, expozitia in premiera europeana si nationala "Kuchi-e, Stampe japoneze din perioada Meiji", expozitia "kinema ikon: serial/sezonul trei/ episodul 05", un workshop de gravura cu dr. Adrian Sandu, in care publicul va avea ocazia sa vada unele dintre cele mai importante metode clasice de imprimare unei imagini pe hartie.
  • Ateliere de pictura si caligrafie pentru copii si adulti inspirate din cultura antica a Egiptului sau a Japoniei.

ARGES

  • Muzeului Judetean Arges - intrarea libera. In cadrul acestei Nopti a Portilor Deschise, vizitatorii vor putea admira exponatele din cadrul Sectiilor de Stiinte ale Naturii si Istorie, precum si Galeria de Arta Rudolf Schweizer Cumpana. In Arges, veti asculta Corul de copii Allegretto al Liceului de Arta „Dinu Lipatti” Pitesti, Muzica de estrada, intr-un concert al Fanfarei Teatrului Alexandru Davilla din Pitesti, Cintece si dansuri de voie buna alaturi de copiii din formatia Plai de dor, Mioveni, Cafe Concert, recital la saxofon, sustinut de Stefan Fadi Sandu, elev al Liceului de Arta „Dinu Lipatti” din Pitesti, Cintece ca odinioara, intr-un concert de Mihaela si Adrian Andrei (voce si chitara), compozitii si aranjament Adrian Andrei sau Program de muzica veche romaneasca, cu filon folcloric, in compozitia si aranjamentul cantautorului Adrian Andrei.
  • Atelier pentru copii. Celor mici li se propune sa-si exprime creativitatea si indemanarea artistica participind la atelierul organizat in cadrul Muzeului Judetean Arges.

BISTRITA

  • Asociatia Aeroclub Bistrita va invita la AeroBis 2016! Evenimentul se va desfasura pe parcursul a doua zile, cu inaugurarea sambata 21 mai, in fata Palatulului Culturii din Bistrita, iar actiunea si epilogul, duminica 22 mai, la Aerodromul Unirea. In aceste zile, cei prezenti vor avea sansa sa admire expozitia de fotografie si machete cu tema „Istoria aeronauticii din Transilvania”. Expozitia reuneste aproximativ 400 de fotografii, diferite machete ale aeronavelor temerarilor zburatori si reprezinta o adevarata lectie de istorie in ceea ce priveste evolutia aviatiei pe plan national, cu prioritati mondiale, de la Conrad Haas, Traian Vuia, Herman Oberth pana la Dorin Prunariu. O sa mai fie concursuri pentru copii, demnstratii de zbor cu avioane ultrausoare, paramotoare si parapante.

BUCURESTI

Programul complet al Muzeelor din Capitala este la acest link.

Muzeul National de Istorie a Romaniei

In interiorul muzeului
  • Spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”
  • Concurs „Vaneaza Bucurestiul – Vanatoarea muzeelor” de Treasure Hunt Team
  • Concert de muzica vocal-simfonica, sustinut de elevii Colegiului National de Arte „Dinu Lipatti”
  • „Reflection” spectacol de teatru vizual cu papusi in marime naturala sustinut de Lightwave Theatre Company
  • Recital de muzica punk acustic folcloric medieval transilvanean, sustinut de Trupa „Ad Hoc”

In exteriorul muzeului – pe Strada Postei
  • Moment de reconstituire istorica din perioada antica (lupte intre daci si romani) sustinut de Asociatia „Terra Dacica Aeterna”
  • Moment de reconstituire de tehnici de lupta istorice europene (secolele X-XV), sustinut de Asociatia ,,Reconstituire a Tehnicilor de Lupta Istorice Europene (Compania Ursului Brun)’’ cu sprijinul Fundatiei ,,Abi’’
  • Moment de reconstituire istorico-militara: demonstratie de manuiri de arme, depunere de juramant, prezentarea drapelului si a tinutelor militare, aflate in dotarea Armatei Romane si Armatei Germane in timpul Primului Razboi Mondial si reconstituire de batalie

Muzeul National de Arta al Romaniei

  • "Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra" – expozitie documentara organizata in cadrul campaniei de strangere de fonduri lansata de Ministerul Culturii pentru achizitionarea de catre stat a Cuminteniei pamantului de Constantin Brancusi (sala Auditorium).
  • 150 de ani de la instaurarea monarhiei constitutionale in Romania – expozitie pe gardul de incinta al MNAR.
  • Oglinzile Orientului – expozitie eveniment deschisa in avanpremiera (parterul Galeriei Nationale).
  • Muzeul National de Arta Contemporana – Palatul Parlamentului

MIDNIGHT brunch @MNAC

Brunch de zi cu prelungire in noaptea alba in gradina suspendata de pe terasa MNAC cu FROG VeDJetal.
Combinam arome, sunete si energii intr-un fusion brunch la Noaptea Muzeelor.
Decor vegetal, lounge & fun, disco-electro beats, food & more cu FROG.
Program: 12:00 p.m. pana la 1:30 a.m.

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"

  • 22.00 – 23.00: Colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialistilor din muzeu;
  • 22.00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din gradina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialistilor din muzeu.

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia

  • Vernisaj "(Time # 0.4) The Poem" expozitie de pictura Andreea Albani, Palat – ora 20.30. "(Time #0.4) The Poem" este o reprezentare vizuala de stocare a memoriei, o recontextualizare subiectiva a timpului si spatiului. Notatiile grafice fac corp comun cu pictura, rezultatul fiind un poem vizual. Cateva picturi sonore sub numele de Intre-vederi se vor desfasura in mai multe spatii ale Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia: in gradina, pe treptele Palatului cat si in interiorul expozitiei (Time #0.4) The Poem. Interventiile sonore ale grupului de improvizatie au fost configurate dupa o analiza a lucrarilor artistei Andreea Albani. Fiecare tablou muzical va urmari amanuntit si concentrat cate un singur parametru sonor. Astfel, va fi produsa muzica soptita pana la granita audibila, muzica foarte lenta, foarte rapida sau in forta. Muzica in forta va elibera vociferari nocturne.
  • Piesa de teatru "Opiniile unui clovn" dupa Heinrich Böll. In Opiniile unui clovn sunt aduse in discutie subiecte controversate precum nazismul, antisemitismul, intruziunea bisericii catolice in viata sociala si politica sau efectele politice asupra societatii germane, societate aflata intr-o perioada de tranzitie dupa sfarsitul celui de-al doi-lea Razboi Mondial. Ipocrizia, minciuna, instrainarea si marginalizarea individului intr-o societate materialista, predominanta dogmei religioase si uniformizarea coleciva sunt subiecte abordate in piesa de teatru-manifest.

Muzeul "Victor Babes"

  • In partea de nord a Bucurestiului, langa Piata Dorobanti, se afla fosta resedinta a Dr. Victor Babes, o cladire reprezentativa pentru stilul arhitectural eclectic al anilor 1920. Imobilul a fost construit de catre fiul marelui savant, Mircea Babes. Colectia muzeului evoca atat personalitatea marelui savant, cat si realizarile sale, cu merite speciale in domeniile bacteriologiei si seroterapiei. Exponatele, printre care se numara manuscrise stiintifice, fotografii, carti scrise de Babes, obiecte personale, contureaza perioada copilariei savantului, formarea sa profesionala si marile sale descoperiri stiintifice (precum descoperirea a peste 50 de virusuri, microbi si paraziti patogeni, el fiind si autorul primei carti medicale despre acest subiect, expusa in muzeu). Primul tratat de bacteriologie din lume, datand din anul 1885, scris de Victor Babes si chimistul francez André -Victor Cornil poate fi, de asemenea, admirat.

Muzeul National al Taranului Roman

  • Expozitia "Portret / Atelier. Dumitru Pasima" este dedicata unui artist al carui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adaugandu-i acesteia elemente ale spiritualitatii lumii crestine, reusind astfel sa construiasca o sinteza formala apropiata lumii greco-romane, culturilor mediteraneene si bizantine.
  • "FIG 2" este cea de-a doua editie din ciclul de expozitii intitulate FIG, concepute ca un dialog intre pictura si sculptura, intr-un raport egal de forte, cu referinte mitologice, religioase sau laice, avand ca tema principala corpul uman.

ALTE ATRACTII IN CAPITALA

  • Muzeul National de Geologie: Expozitia "110 ani de la infiintarea Institutului Geologic al Romaniei", piese de colectie, proiectii + conferinta tematica "Disparitii misterioase ale vietuitoarelor".
  • Muzeul National al Literaturii Romane: Se deschide Casa Memoriala "Tudor Arghezi"
  • Muzeul Cailor Ferate: Proiectii de filme istorice feroviare in microcinemateca institutiei.
  • Opera Comica pentru Copii: Expozitie misto cu 100 de costume din cele mai apreciate productii de opera, balet, opereta si musical din stagiunile Operei Comice. + Vizita Surpriza, in premiera, in spatii secrete ale cladirii.

CLUJ

Compania de Apa Somes, societate comerciala aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, participa si la Editia 2016 a Noptii Muzeelor, oferind acces gratuit publicului la Muzeul Apei „Leonida Truta”, singurul de acest gen din Romania si printre putinele din lume, dedicat istoriei activitatii de alimentare cu apa potabila. Noaptea Muzeelor este un alt prilej de a promova educatia in probleme de protectie a surselor de apa si a mediului, activitate institutionalizata de societate prin programul educational pentru copii si tineri, a carui „cartier general” este tocmai la Muzeul Apei – intr-o zona idilica pe teritoriul sursei subterane Floresti. Programul de vizitare este cuprins in intervalul orar 18:00 – 01:00, Compania de Apa Somes punand la dispozitie un microbuz pentru transportul la si de la muzeu, din ora in ora, in limita locurilor disponibile, cu plecare din Piata Unirii, zona Muzeului de Arta.

Pentru mai multe detalii legate de programul muzeelor in Cluj, pe 21 mai, aici.

COVASNA

Muzeului National al Carpatilor Rasariteni

  • ”Muzeul National al Carpatilor Rasariteni va invita sa vizitati, in data de 21 mai 2016, expozitiile, care imbina armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informatia stiintifica rezultata in urma cercetarilor din diverse domenii. "In anul 2016, gazduim pentru a 9-a oara in orasul Sfantu Gheorghe „Noaptea Muzeelor”, prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozitiile si activitatile organizate", spun muzeografii.
  • Expozitie tactila “Atinge istoria - Asezarea preistorica Pauleni Ciuc Dambul Cetatii”, de la sediul central din str.Gábor Áron, nr.16, Sf.Gheorghe, jud.Covasna.

GORJ

In municipiul Targu-Jiu se sarbatoreste Noaptea de 21 mai la Muzeul de Istorie si Arheologie la Muzeul de Arta, iar la Targu-Carbunesti, la Muzeul de Literatura „Tudor Arghezi” din localitate. Pe langa expozitiile de baza vor fi prezentate si expozitii temporare, o proiectie de filme si fotografie, lansari de carte, momente coregrafice, spectacole de teatru, balet, face painting si muzica.

IASI

Principalele atractii de la Iasi sunt Palatul Culturii, recent reabilitat si deschis publicului (intrarea in restul zilelor fiind aici 40 de lei), Turnul Goliei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ sau Palatul Roznovanu. In total, pe raza judetului Iasi vor fi deschise 28 de muzee, transmite ziaruldeiasi.ro.

PRAHOVA

  • Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploiesti, str. Nicolae Simache, nr.1. Vizitarea expozitiei permanente a muzeului, la ceas tarziu in noapte, in armonia sonora a ceasurilor si cutiilor muzicale.
  • Muzeul „I. L. Caragiale”: Vernisajul expozitiei temporare de desen „Eroii lui Caragiale”.

SIBIU

  • Muzeul National Brukenthal deschide in regim gratuit de vizitare Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" (str. Mitropoliei, nr. 2) si Muzeul de Istorie Naturala (str. Cetatii, nr. 1) intre orele 16 00 si 23 00 (ultimul bilet gratuit se elibereaza la 22 30).
Material realizat cu spirijinul corespondentilor MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.