Vine Paștele, iar în acest an vor fi nevoiți să drămuim fiecare ban, căci masa tradițională va fi un adevărat efort financiar. Inflația a scumpit tot, de la carne la verdețuri. Iată prețul uriaș cu care se vinde acum, cu mai puțin de o lună înainte de sărbători, un kilogram de miel, dar și cât am putea plăti pentru restul bunătăților de pe masa de Paște.

Masa de Paște din 2023 va fi mai săracă și mai scumpă

Pentru stufat este nevoie de carne de miel cu os, ceapă verde, usturoi, conservă de roșii în suc propriu și mărar și pătrunjel. La acest moment, un kilogram de miel costă 40 de lei, mai scump cu aproximativ 20% comparativ cu anul trecut. Însă, pe măsură ce se apropie sărbătorile, comercianții se așteaptă să cumpere carnea cu un preț mai mare de la ferme.

Costurile se schimbă și de la o zi la alta la raft, astfel că oamenii sunt puși în fața unei situații grele, anume de a renunța la multe de pe lista de cumpărături. Mulți ale să cumpere tot ce poftesc, dar în cantități mult mai mici.

„Mai limităm din produse. Nu mai luăm un miel, luăm jumătate sau un sfert”, a spus un client.

Și comercianții se plâng de condiții, vânzările scăzând dramatic, căci atunci când clientul se uită atent la preț, profitul se subțiază puternic. „Porționăm, tăiem mai puțin. Totul în funcție de ce bani au”, a comentat un comerciant.

Cât ne costă să gătim stufat?

Pentru șase porții de stufat, la final de târguială în piețe, putem realiza că din bugetul pentru sărbători ne-a mai rămas puțin și pentru prepararea altor delicatese. Deci, 15 lei verdețurile, 40 de lei kilogramul de carne și 5 lei conserva de roșii. Dacă vrem să adăugăm un plus de savoare, punem și un pahar cu vin roșu.

Totalul arată cel puțin 50 de lei pentru un singur fel de mâncare. De pe masa de Paște nu trebuie să lisească ouăle, pâinea sau cozonacii, pentru care, de asemenea, vom plăti mai mult decât anul trecut, în acest caz cu 20 sau chiar 30 de procente mai mult.

Alimentele care s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an. Cifrele oficiale ale INS

Rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS), după ce scăzuse în ianuarie. Astfel, s-au înregistrat scumpiri importante la produsele alimentare.

Citeste si:
Medicul Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Paște. Ce trebuie să...
Medicul Ciuhodaru, sfaturi...

Estimările pentru luna februarie arată că și în această lună vom vedea o scădere a ratei inflației, însă aceasta va fi nesemnificativă. Tocmai în a doua jumătate a anului curent, vom vedea o scădere puternică a ratei inflației.

Totuși, cifrele sunt aproape duble comparativ cu luna februarie a anului 2022, atunci când rata inflației din România era la 8,5%. Un an, am văzut prețuri-record la produsele de bază, prețuri care nu vor scădea nici în 2023, dimpotrivă, acestea urmează să crească și mai mult. De menționat este că rimul de creștere va fi însă mai lent.

Cum a evoluat rata inflației într-un an


  • Februarie 2022: 8,5%

  • Februarie 2023: 15,5%

Sursa: INS

Cum a evoluat rata inflației într-o lună


  • Ianuarie 2023: 15,1%

  • Februarie 2023: 15,5%

Citeste si:
E scump și să mori în România. Un loc de veci se vinde și cu 6.000...
E scump și să mori în...

Sursa: INS

Ce produse s-au scumpit cel mai mult - Februarie 2022 / Februarie 2023


  • Zahăr + 63,56%

  • Unt +44,85%

  • Făină +26,85%

  • Cartofi +34,82%

  • Ulei +29,52%

  • Margarină +34,89%

  • Lapte de vacă +32,39%

  • Gaze +41,94

  • Energie electrică +27,20%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2023 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.