Masa de Paște din 2023 va fi mai săracă și mai scumpă
Pentru stufat este nevoie de carne de miel cu os, ceapă verde, usturoi, conservă de roșii în suc propriu și mărar și pătrunjel. La acest moment, un kilogram de miel costă 40 de lei, mai scump cu aproximativ 20% comparativ cu anul trecut. Însă, pe măsură ce se apropie sărbătorile, comercianții se așteaptă să cumpere carnea cu un preț mai mare de la ferme.
Costurile se schimbă și de la o zi la alta la raft, astfel că oamenii sunt puși în fața unei situații grele, anume de a renunța la multe de pe lista de cumpărături. Mulți ale să cumpere tot ce poftesc, dar în cantități mult mai mici.
„Mai limităm din produse. Nu mai luăm un miel, luăm jumătate sau un sfert”, a spus un client.
Și comercianții se plâng de condiții, vânzările scăzând dramatic, căci atunci când clientul se uită atent la preț, profitul se subțiază puternic. „Porționăm, tăiem mai puțin. Totul în funcție de ce bani au”, a comentat un comerciant.
Cât ne costă să gătim stufat?
Pentru șase porții de stufat, la final de târguială în piețe, putem realiza că din bugetul pentru sărbători ne-a mai rămas puțin și pentru prepararea altor delicatese. Deci, 15 lei verdețurile, 40 de lei kilogramul de carne și 5 lei conserva de roșii. Dacă vrem să adăugăm un plus de savoare, punem și un pahar cu vin roșu.
Totalul arată cel puțin 50 de lei pentru un singur fel de mâncare. De pe masa de Paște nu trebuie să lisească ouăle, pâinea sau cozonacii, pentru care, de asemenea, vom plăti mai mult decât anul trecut, în acest caz cu 20 sau chiar 30 de procente mai mult.
Alimentele care s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an. Cifrele oficiale ale INS
Rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS), după ce scăzuse în ianuarie. Astfel, s-au înregistrat scumpiri importante la produsele alimentare.
Cel mai scump cozonac din ultimii 20 de ani. Cât dăm acum pe un...

Estimările pentru luna februarie arată că și în această lună vom vedea o scădere a ratei inflației, însă aceasta va fi nesemnificativă. Tocmai în a doua jumătate a anului curent, vom vedea o scădere puternică a ratei inflației.
Totuși, cifrele sunt aproape duble comparativ cu luna februarie a anului 2022, atunci când rata inflației din România era la 8,5%. Un an, am văzut prețuri-record la produsele de bază, prețuri care nu vor scădea nici în 2023, dimpotrivă, acestea urmează să crească și mai mult. De menționat este că rimul de creștere va fi însă mai lent.
Cum a evoluat rata inflației într-un an
- Februarie 2022: 8,5%
- Februarie 2023: 15,5%
Sursa: INS
Cum a evoluat rata inflației într-o lună
- Ianuarie 2023: 15,1%
- Februarie 2023: 15,5%
Petrecerile de Revelion, mai scumpe. Mai mulți hotelieri au ales să...

Sursa: INS
Ce produse s-au scumpit cel mai mult - Februarie 2022 / Februarie 2023
- Zahăr + 63,56%
- Unt +44,85%
- Făină +26,85%
- Cartofi +34,82%
- Ulei +29,52%
- Margarină +34,89%
- Lapte de vacă +32,39%
- Gaze +41,94
- Energie electrică +27,20%.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra...
Sursa: garbo.ro
-
Start-upul românesc de video marketing Videowise obține o investiție de 3...
Sursa: futurebanking.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Cele mai comune afecțiuni dentare la vârstnici
Sursa: kudika.ro
-
SUA și Japonia, împreună pentru a înlesni producerea de mașini electrice și...
Sursa: wall-street.ro