Printre altele, Paștele înseamnă reuniuni de familie în jurul meselor îmbelșugate...prea îmbelșugate, luate cu avânt de unii credincioși. De altfel, studiile arată că la mesele de sărbătoare se consumă de trei ori mai multe calorii decât la o masă obișnuită, exces alimentar care poate crea disconfort și indigestie, fie alte probleme de sănătate dacă în calcul intră și alcoolul, consumat într-o cantitate nepotrivită.

Sfaturile medicului Cihodaru pentru masa de Paște

„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului", recomandă medicul, într-o postare pe Facebook.

Alimentele trebuie introduse treptat, a specificat medicul. Întâi se mănâncă friptura de miel, precedată eventual de o salată de crudități, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a facilita digestia, a explicat specialistul.

„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ',concentrat'. Consideraţi ,'concentrat' tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă", arată medicul.

Sfaturi privind consumul de alcool

„Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital", îndeamnă medicul.

Doctorul Ciuhodaru a vorbit și despre cei cunoscuți cu alergii alimentare, care vor trebui să aibă grijă la tipurile de produse consumate, să aibă la ei medicația de urgență și să se prezinte la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

„Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces. (...) Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, mai recomandă medicul Tudor Ciuhodaru.

Pentru a se evita indigestia trebuie avute in vedere cateva lucruri


  • Friptura de miel trebuie consumată cu spanac și salată, deoarece carnea este lipsită de fibre, iar legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipație.

  • Carnea de miel trebuie să fie gătită pe grătar sau înăbușită, nu prăjită.

  • Drobul, pentru a nu afecta sănătatea, ar trebui să fie alcătuit din cel mult două treimi organe și o treime legume verzi, dar și din orez integral.

  • Alcoolul se bea după masă, nu înainte. De asemenea, acesta trebuie să fie în cantități mici sau moderate.

  • Dulciurile trebuie și ele consumate în cantități moderate și, pe cât posibil, înlocuite cu fructe proaspete.

  • Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, deoarece vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzător.

  • Se recomandă consumul de 2-3 litri de apă pentru o hidratare corespunzătoare.

  • Mișcarea este foarte importantă după fiecare masă.

  • Cine este bine să fie cât mai ușoară și să nu conțină alimente consistente caloric precum cele de la masa de prânz.

  • Alimentele trebuie mestecate suficient pentru a evita balonarea.

Citeste si:
3 sfaturi pentru administrarea unui service auto de succes
3 sfaturi pentru...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.