Masa de Paște este în fiecare an un prilej de sărbătoare, așa că nu lipsesc de pe ea preparatele tradiționale. Mulți români nici nu concep ca rețete precum drobul, stufatul, ciorba de miel, friptura de miel, ouăle roșii, pasca și cozonacul să le lipsească din meniul festiv.

Pentru a evita excesele alimentare și a te bucura de o stare de bine de sărbători, respectă principalele reguli alimentare. Pe lângă faptul că aceste mâncăruri sunt bogate în calorii, sunt și greu de digerat, astfel că te poți confrunta cu probleme digestive precum: balonare, gaze intestinale, crampe abdominale, constipație, diaree și criză de bilă.

Sărbătorile reprezintă întotdeauna o provocare culinară, însă te poți bucura la maxim de aceste zile și fără să faci excese alimentare. Iată câteva recomandări importante pentru masa de Paște.

Echilibrul alimentar este cheia pentru masa de Paște

Cea mai importantă regulă pentru masa de Paște este echilibrul alimentar. Nu mânca peste senzația de sațietate și nici nu combina toate preparatele gătite la o singură masă, mai ales dacă ai ținut post înainte de sărbători.

Friptura, drobul și sarmalele, servite la o singură masă, ar putea reprezenta o provocare prea mare pentru corpul tău. Așadar, nu umple masa cu delicii, ci fii echilibrat, altfel afecțiunile digestive ți-ar putea strica sărbătorile.

Optează pentru variante light la masa de Paște

Excesele alimentare pot fi evitate ușor dacă înlocuiești rețetele tradiționale cu variante light mai blânde cu digestia și mai prietenoase cu silueta ta.

De exemplu, friptura de miel poate fi înlocuită cu succes cu coaste de miel la grătar ori la cuptor. În loc de garnituri grase, optează pentru salate de crudități ori de legume coapte. Popularul drob poate fi preparat din carne de pui ori de curcan, astfel încât să fie mai prietenos cu digestia. Pentru pască poți miza pe o rețetă fără aluat și vei descoperi că este chiar mai delicioasă. De asemenea, redu numărul deserturilor bogate în creme și prepară variante cu fructe.

Citeste si:
HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de...
HOMELUX și chef Jakob...

Ține la îndemână aliați pentru o digestie ușoară

Remediile pentru o digestie ușoară sunt de mare ajutor în perioadele cu mese festive, mai ales dacă te confrunți cu probleme digestive precum balonare, gaze intestinale, constipație și crampe abdominale. Mizează pe produse care au în compoziție cărbune activ, mentă, coada șoricelului, anghinare, enzime digestive, păpădie ori armurariu. Acestea acționează ca un antidot împotriva disconfortului abdominal și ajută la susținerea funcționării normale a ficatului.

Alcoolul nu ar trebui să fie o vedetă pe masa de Paște

Băuturile alcoolice sunt unele dintre principalele produse aflate pe lista de cumpărături a românilor, în special în preajma sărbătorilor. Consumul excesiv de alcool îngreunează digestia, nefăcând deloc o echipă bună cu alimentele grase prezente pe masa de Paște. Evită să le consumi seara și înaintea mesei fiindcă vor crește pofta de mâncare. Asigură-te că ai la îndemână apă pentru a te hidrata corespunzător.

Citeste si:
Masa de Paște, mai săracă și mai scumpă. Preţul uriaş cu care se...
Masa de Paște, mai săracă și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2023 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.