Social 25 Mai 2022 09:42 de Alexandra Chivu
În aprilie, inflația a ajuns la un nivel pe care România nu l-a mai atins din 2003, iar efectele le simțim cu toții. Gazele s-au scumpit, prețul alimentele de bază a crescut, iar majorările din energie și cele ale combustibililor se văd în continuare. Aproape șase din zece români sunt de părere că problema ar putea fi rezolvată prin reducerea consumului. E logic, dat fiind că cererea antrenează oferta, numai că e mai complicat de atât, iar procesul ar fi de durată. Măsurile gândite de Banca Națională a României (BNR) în acest context și variantele luate în calcul de români pentru a reduce inflația.

Variantele luate în calcul de români pentru a reduce inflația

Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de puţin peste o mie de respondenţi, bărbaţii sunt mai convinşi decât femeile că astfel de măsuri ar putea reduce inflaţia. În acest timp, 71% dintre persoanele de peste 55 de ani au declarat că, dacă românii ar face economie în ceea ce ține de propriul buzunar, prețurile ar da înapoi.

„Vinovații” pentru problema inflației în România

O altă măsură preferată îndeosebi de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani este cererea unei măriri de salariu. Totul în vreme ce un sfert dintre români iau în considerare și emigrarea pentru a face față provocărilor economice. Această alternativă este mai des amintită de persoanele cu venituri mici.

Cât despre responsabilii pentru nivelul crescut al inflației, cei mai mulți dintre români au indicat Guvernul, războiul declanșat de Rusia în Ucraina și pandemia de COVID-19. Iată ce relevă studiului, potrivit Reveal Marketing Research.

Reducerea consumului ar putea rezolva problema inflaţiei


  • 58% - da

  • 63% - bărbaţi

  • 65% - persoane cu venituri ridicate

  • 71% - persoane peste 55 de ani

Categoriile de produse afectate de inflație


  • 77% - alimente

  • 77% - combustibili

  • 70% - utilităţi

  • 17% - materiale de construcţii

Soluţii pentru combaterea efectelor inflației


  • 42% - mărire de salariu

  • 25% - emigrarea

Principalii responsabili pentru creşterea inflaţiei


  • 67% - Guvern

  • 60% - situațiile de conflict/ război

  • 42% - pandemie

  • 31% - marile corporaţii

Măsurile luate de BNR

BNR încearcă să modereze creșterea inflației, majorând dobânda cheie, de la 3 la 3,75%. Această mișcare înseamnă însă credite mai mari pentru toți, chiar și pentru investitori, afaceriștii putând decide în aceste condiții să ocolească România.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

„Acum nu mai avem prietenul nostru dintotdeauna, creşterea economică. Consumul privat se reduce dramatic, cam 3%, cel guvernamental şi mai mult. Statul se va împrumuta mai scump, deja se împrumută mai scump pe termen lung, dar şi noi ne împrumutăm foarte scump şi Robor-ul se vede imediat. Ieri era 5,21, probabil după citirea de acum o să fie şi mai mare”, a explicat Adrian Mitroi, profesor economie, pentru sursa citată.

„Sunt deja 700.000 de împrumuturi care sunt neplătite de o lună de zile. Probabil rata creditelor neperformante va creşte spre 9.9%, noi, în prezent, aflându-ne la 3,3%”, a completat analistul financiar Adrian Negrescu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.