Social 13 Mai 2022 09:23 de Alexandra Chivu
În luna aprilie, inflația a ajuns la un nivel pe care România nu l-a mai atins din anul 2003, iar efectele le-am putut simți cu toții. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar prețurile la alimentele de bază au crescut, în medie, cu 20%. Majorările din energie și cele ale combustibililor se văd în continuare. Toți trăim după același scenariu: tragem mașina pe dreapta și redescoperim transportul în comun, ne punem în cui gândul la vacanță și renunțăm la ieșirile în oraș și la multe produse de pe lista de cumpărături.

Cea mai mare inflaţie din ultimii 30 de ani - efecte

Inflația a ajuns la un nivel record pentru ultimii 20 de ani. Gazele costă aproape dublu față de primăvara trecută, creând un efect de domino. Cea mai ieftină motorină ajunge la prețul de 8 lei și 70 de bani, cu 36% mai mult decât acum un an, iar un plin de carburant depășește 400 de lei.

Dar scumpirea energiei nu i-a afectat prea mult pe consumatorii casnici, în condițiile în care s-a aplicat o schemă de plafonare. În schimb, a fost greu pentru industrie și producători, lucru care s-a reflectat în prețul alimentelor, ce a crescut cu 13,5% într-un an.

Inflația clar scade valoarea banilor. Mai exact, românii care câștigă un salariu minim vor face mai puține cumpărături decât în primăvara trecută, dat fiind că acei 1.550 de lei valorează acum puțin peste 1.300 de lei.

De pildă, la un coș de 100 de lei, oamenii vor trebui să renunțe la un kilogram de roșii sau la jumătate de kilogram de brânză, produse care s-au scumpit în ultima perioadă, pentru a acoperi cei 14 lei înghițiți de inflație.

Mult s-a scumpit și leguma preferată a românilor: cartoful. Un kilogram costă cu 40% mai mult decât anul trecut. Creșteri mari, de peste 20%, s-au înregistrat și la ulei, făină, mălai și alte legume.

„Pensionarii, familiile cu copii sunt cele mai afectate pentru că, pentru ei, inflaţia este percepută undeva la 30-40%”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar, pentru Observator.

Măsurile luate de BNR

Banca Națională Română (BNR) încearcă să modereze creșterea inflației, majorând dobânda cheie, de la 3 la 3,75%. Această mișcare înseamnă, însă, credite mai mari pentru toți, chiar și pentru investitori, afaceriștii putând decide în aceste condiții să ocolească România.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...

„Acum nu mai avem prietenul nostru dintotdeauna, creşterea economică. Consumul privat se reduce dramatic, cam 3%, cel guvernamental şi mai mult. Statul se va împrumuta mai scump, deja se împrumută mai scump pe termen lung, dar şi noi ne împrumutăm foarte scump şi Robor-ul se vede imediat. Ieri era 5,21, probabil după citirea de acum o să fie şi mai mare”, a explicat Adrian Mitroi, profesor economie, pentru sursa citată.

„Sunt deja 700.000 de împrumuturi care sunt neplătite de o lună de zile. Probabil rata creditelor neperformante va creşte spre 9.9%, noi, în prezent, aflându-ne la 3,3%”, a completat analistul financiar Adrian Negrescu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.