Românii primesc o nouă lovitură. După scumpirile de la utilități, oamenii sunt nevoiți să suporte și rate mai mari la credite, deoarece Banca Națională a Româniai (BNR) a majorat din nou dobânda cheie, a treia oară în ultimul an.

Nouă lovitură pentru milioane de români: BNR a majorat dobânca cheie din nou

BNR a hotărât să majoreze dobânda cheie de la 1,75% pe an la 2%. Primii afectați de această schimbare sunt românii care s-au împrumutat la bănci înainte de mai 2019 și au credite dependente de ROBOR.

„Este semn clar ca inflaţia a început să devină o problemă. Guvernul trebuie să fie atent la stimulentele lansate în piața, la cât și de unde se împrumută”, a declarat economistul Dan Schwartz, potrivit Observator.

„Nu este îngrijorător nivelul la care a ajuns acum ROBOR, ci viteza lui de creștere”, a spus analistul financiar Anca Bidian.

Ratele românilor au crescut cu aproape 18% în ultimele șase luni. Astfel, pentru un împrumut de 225 mii de lei, de exemplu, luat pe 30 de ani, a cărui rata lunară era în vara lui 2021 puțin peste 1.200 lei, acum oamenii vor avea de plătit 1.430 lei. Diferența este de 223 lei, iar prognozele nu sunt optimiste.

„Creșterea dobanzii de politica monetara va fi oarecum o certitudine pentru acest an. E clar ca Banca Naţională pare să urmeze un curs etapizat de creştere şi cu paşi mărunţi astfel încât să nu provoace șocuri”, a explicat Dragoș Nichifor, analist financiar.

„BNR trebuie să fie extrem de realistă, să judece cât se poate de rece deciziile pe care le ia”, a completat Dan Schwartz.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2022 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.