Din 5 februarie, a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra carbunelui și a majorității petrolului din Rusia. Mai clar, 27 de țări, printre care și România, nu vor mai importa resurse petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina.

Fără motorină importată din Rusia, după embarboul impus de UE. Ce se întâmplă cu prețurile carburanților din România

România și alte 26 de țări nu vor mai importa deloc resurse petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina. Măsura, luată înainte de împrinirea unui an de la izbucnirea războiului din Ucraina, este menită să reducă și mai mult dependența de energie rusă și plățile în vistieria de război a Kremlinului.

De duminică, a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană pe carburanții rusești, mai exact, pe motorina rusească. Astfel, Statele membre ale UE nu vor mai importa motorină din Rusia.

Acest lucru vine în contextul în care, spre exemplul, dacă ne raportăm la luna decembrie a anului trecut, Rusia a avut de câștigat 2 miliarde de dolari din aceste vânzări de carburant către Europa. În primele nouă luni din anul 2022, de pildă, țara noastră a importat de 1,8 milioane de tone de motorină, din care, 1,2 milioane de tone au provenit din Rusia.

Dacă ne raportăm la România, după intrarea în vigoare a acestui embargo, autoritățile au transmis că nu vor fi probleme, că avem în continuare stocuri suficiente. De altfel, prețurile de la pompă au început să scadă. La unele stații, vorbim de reduceri de 9 bani pe litru, la altele de 5 bani pe litru la motorină.

Totodată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că România nu va avea probleme nici cu aprovizionarea cu gaze naturale, dat fiind că avem destule stoduri în depozit. Acum, avem în depozite 1,8 miliarde de metri cubi de gaze.

Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 7 februarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,54 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,49 lei/litrul.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

În această dimineață, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul motorinei cu zece bani pe litru. Costul benzinei, însă, a rămas nemodificat.

Cel mai probabil, ieftinirile se vor vedea și în stațiile companiilor concurente, Rompetrol, Lukoil și MOL, cum se întâmplă de fiecare dată. Precedenta ieftinire a avut loc la data de 4 februarie, când prețul motorinei a scăzut cu 7 bani pe litru, iar cea anterioară la 1 februarie, când motorina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.