Prețurile la carburanți au explodat în Ungaria. Șoferii maghiari trec granița în Slovacia sau în România pentru a face plinul la prețuri mai mici. Problemele au apărut după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul de preț în luna decembrie și a crescut accizele la combustibili.

Au explodat prețurile la carburanți în Ungaria

În vreme ce la o benzinărie MOL din orașul ungar Esztergom litrul de motorină costa zilele trecute 690 de forinți, adică 1,90 de dolari, peste Dunăre, în orașul Sturovo, litrul de motorină este 1,619 euro sau 1,76 de dolari. Diferența de preț este mai mică la benzină.

„Am mers prin Slovacia de sărbători şi când am făcut plinul am constatat cât de ieftin este acolo”, a spus Tibor Toth, care a traversat podul care face legătura între oraşele Esztergom şi Sturovo pentru a alimenta cu carburant.

„Trebuie doar să trecem podul şi am ajuns, aşa că evident vom veni mai des pentru asta”, adaugă Tibor Toth.

Aflat la al patrulea mandat consecutiv, în aprilie 2022, prim-ministrul ungar Viktor Orban se confruntă acum cu cele mai mari provocări economice de până acum. Inflația a trecut de 24%, iar economia ungară se îndreaptă spre o stagnare în acest an.

La începutul lunii decembrie 2o22, guvernul ungar a fost obligat să elimine măsura de plafonare a prețului de comercializare a carburanților, din cauza penuriei grave de combustibili.

Totodată, Executivul de la Budapesta a crescut accizele pe carburanți și a impus noi taxe vizănd profiturile realizate de grupul petrolier ungar MOL din rafinarea țițeiului rusesc.

Tamas Pletser, analist la Erste Investment, susține că prețurile la carburanți în Ungaria erau mai mari decât în alte părți din regiune și din cauza taxelor mai mari, dar și dat fiind că plafonarea a distorsionat modul de funcționare a pieței combustibililor, eliminând competiția.

Din cauza prețului redus de comercializare, în 2022, firmele din Ungaria au încetat să mai importe carburanți. Acest lucru a agravat deficitul, multe benzinării de talie redusă au fost forțate să își încheie activitatea din cauza acumulării pierderilor.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

„Pe ansamblu, au majorat cu aproximativ 70-80 de forinți pe litru, astfel că prețurile din Ungaria le-au depășit pe cele din țările vecine”, a afirmat Tamas Pletser.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.