În ultima vreme din ce în ce mai multe persoane aleg să se înscrie la cursurile de calificare, iar motivele sunt lesne de înţeles. Dacă şi tu te-ai decis să te perfecţionezi în cariera pe care deja ţi-ai ales-o sau pur şi simplu vrei să o iei de la început într-un domeniu necunoscut, atunci cu siguranţă trebuie să citeşti în continuare şi să descoperi cum te poate ajuta cursul acreditat de Expert în Legislaţia Muncii.

Dar hai să începem cu o introducere în acest domeniu şi să descoperim mai multe informaţii despre ocupaţia de expert în legislaţia muncii.

Profesia de Expert Legislaţia Muncii

Profesia de Expert în Legislaţia Muncii are ca activitate principală oferirea unei consultanţii de specialitate persoanelor fizice şi juridice din cadrul instituţiilor publice sau private, cu privire la aplicarea corectă a prevederilor legilor şi a contractelor colective în cadrul raporturilor juridice de muncă, inclusiv în situaţiilor conflictuale colective sau individuale de muncă.

Un expert în legislaţia muncii poate colabora cu toate categoriile de angajatori, fie pe baza unui contract individual de muncă, fie pe baza unui contract de prestări servicii - în cazul în care acesta deţine o formă de organizare juridică (SC, PFA, II, AF).

Cine poate deveni Expert în Legislaţia Muncii

Este important să ştii că pentru a participa la un curs autorizat de Expert în Legislaţia Muncii este important să ai studii superioare în Drept, Administraţie Publică şi/sau Ştiinţe Administrative cu diplomă de licenţă sau echivalent. În cazul în care nu ai absolvit niciuna dintre facultăţile mai sus menţionate, însă ai studii superioare cu licenţă sau echivalent într-un alt domeniu, este obligatoriu să deţii o experienţă de minim 3 ani în unul din următoarele domenii:

- resurse umane;

- relaţii de muncă;

- evidenţa muncii.

În cazul în care îţi doreşti să participi la unul sau mai multe cursuri autorizate legislatia muncii, însă te afli în cea de-a doua situaţie, este important să pregăteşti o serie de documente care să ateste experienţa ta în cel puţin unul din domeniile mai sus menţionate. Poţi oferi un contract de muncă, un contract de voluntariat sau un contract de prestări servicii (copii) şi adeverinţe în original.

Citeste si:
Drumul spre a deveni expert în achiziții publice
Drumul spre a deveni expert...

Competente necesare profesării ca Expert în Legislaţia Muncii

Un Expert în Legislaţia Muncii trebuie să deţină capacitatea şi abilitatea de a-şi planifica singur activităţile, să aibă abilitatea de a comunica cu uşurinţă cu participanţii la procesul de muncă, să deţină cunoştinţe solide despre normele de securitate şi sănătate în muncă, să deţină capacitatea de a gestiona situaţiile de urgenţă aplicabile în cazul activităţilor desfăşurate la locul de muncă, de a avea abilitatea de a identifica, evalua şi recomandă aplicarea legislaţiei muncii şi securităţii sociale, de a avea abilitatea de a elabora diferite strategii şi proceduri specifice şi de a avea capacitatea de a concilia situaţiile conflictuale apărute la locul de muncă şi aşa mai departe.

Citeste si:
Arhitectul Victor Grosu lansează Interior Design Business School:...
Arhitectul Victor Grosu...

Sarcinile unui Expert în Legislaţia Muncii

Probabil că te întrebi ce face mai exact un Expert în Legislaţia Muncii, iată în continuare care sunt sarcinile acestuia, prevăzute de legislaţia muncii şi securităţii sociale.
• Redactarea actelor specifice contractului de muncă;
• Realizarea dosarelor personale şi transmiterea REVISAL;
• Elaborarea regulamentelor specifice locului de muncă (regulament de organizare şi funcţionare, regulament intern, coduri de etică şi integritate profesională);
• Formularea procedurilor legate de egalitate de şanse, combaterea hărţuiri, responsabilitate socială şi aşa mai departe;
• Evaluarea angajaţilor;
• Realizarea fiselor de post şi a sistemelor de salarizare şi bonusare;
• Elaborarea procedurilor de disciplinare, de recuperare a prejudiciilor, de concediere a angajaţilor;
• Concilierea tuturor conflictelor individuale de muncă;
• Reprezentarea extrajudiciară a angajatorilor în relaţia cu autorităţile din domeniul muncii.

Citeste si:
Descopera placerea de a naviga cu un curs ambarcatiuni potrivit!
Descopera placerea de a...

De ce să te înscrii la un curs acreditat de Expert în legislaţia muncii?

• Spre deosebire de cursurile oferite de o altă instituţie de învăţământ, cursurile acreditate necesită o perioadă mult mai scurtă de timp pentru absolvire. Astfel că, imediat după absolvire sau încă din perioada în care participi la cursuri poţi începe căutările pentru un job în acest domeniu.
• În timpul cursului de calificare vei primi informării relevante doar pe acest subiect. Deci nu numai că vei învăţa tot ce este necesar pentru a te putea descurca atunci când vei activa în domeniu, dar te vei putea concentra mult mai bine pe ceea ce ai de făcut.
• Costul unui astfel de curs este semnificativ mai mic, fiind accesibil oricărei persoane care îşi doreşte o schimbare în carieră.
• Un expert în legislaţia muncii poate obţine câştiguri mari, deoarece în momentul de faţă nu există un număr mare de persoane care să deţină aceasta calificare.
• Poţi participa la curs atât fizic, cât şi online din confortul propriei tale locuinţe – fără alte costuri suplimentare.

Citeste si:
Euro atinge un nou maxim istoric față de leul românesc. Cât...
Euro atinge un nou maxim...

Cât costă un curs acreditat de Expert în Legislaţia Muncii?

Costurile unui astfel de curs pot varia în funcţie de ofertele disponibile pe piaţă. Însă, costul unui astfel de curs se situează în jurul sumei de 2000 lei, la care se mai poate adăuga şi taxa de examinare.

Cât durează un curs acreditat de Expert în legislaţia muncii?

La fel ca şi în cazul preţului, şi programă poate fi puţin diferită, dar în mare parte aceasta este parcursă în 180 de ore de curs.

Acte necesare

Pentru înscriere vei avea nevoie de:
- Carte de identitate;
- Certificat de naștere;
- Certificat Căsătorie/Hotărâre Divorţ (dacă este cazul);
- Studii superioare (licenţa/master) sau dovada unei experienţe în domeniu de cel puţin 3 ani.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.