Cei mai mulți dintre cei care au citit în copilărie cartea lui Jules Verne, ”Căpitan la 15 ani”, au fost de-a dreptul fascinați de această lume minunată și și-au dorit să se aventureze și ei în larg. Anii au trecut și, din păcate, prea puțini sunt cei care și-au urmat această pasiune. Dar, de ce să renunți la ceva ce îți poate aduce multe satisfacții?

Niciodată nu este prea târziu să îți vezi visele devenite realitate, și de aceea avem o provocare pentru tine: devino skipper cu acte în regulă!

Pare ceva complicat? Dimpotrivă, este chiar mai simplu decât crezi. Tot ce trebuie să faci este să urmezi un curs ambarcatiuni, obții diplome de absolvire, susții un examen scris, dar și practic și… cam gata. Evident, în mare. Dar crede-ne, nu este nimic ieșit din comun, dar satisfacția pe care o ai atunci când reușești să fii cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului tău nu poate fi descrisă în cuvinte.

Cursuri speciale

Pentru a obține un certificat de conducător de ambarcațiuni cu motor și vele trebuie în mod obligatoriu să urmezi înainte mai multe cursuri speciale, care sunt organizate de școli care trebuie să fie acreditate de Autoritatea Navală Română.

După urmarea acestor cursuri, va urma o testare prin care li se atestă acestora cunoștințele pe care le-au primit pe perioada pregătirii, atât cele teoretice, dar și cele practice.

Dacă totul este în regulă, participanții la cursuri vor primi un certificat prin care li se atestă faptul că au absolvit, act care le este necesar dacă vor să meargă mai departe și să se înscrie pentru a susține examenul în vederea obținerii permisului pentru categoria C.

Ce presupune examenul pentru obținerea unui permis barcă

Nici examenul necesar pentru un curs ambarcatiuni pentru obținerea permisului de care aminteam ceva mai sus nu este foarte complicat, mai ales atunci când ești cu adevărat pasionat de acest fascinant domeniu. Are o durată de jumătate de oră și se susține, la fel ca în cazul permisului de conducere, pe calculator.

Citeste si:
Călătorie spre aventură: Obțineți permisul pentru barcă și...
Călătorie spre aventură:...

Sunt 26 de întrebări la care trebuie să se răspundă, și nu ai voie să greșești mai mult de 4. Întrebările sunt structurate sub forma unui test grilă, cu o singură variantă de răspuns, și te vor ”plimba” prin toată materia, așa că trebuie să fii foarte bine pregătit.

O experiență unică: sailingul

Este greu de descries sentimentele pe care le ai atunci când reușești să treci cu bine peste toate examenele și ești mândrul posesor al unui astfel de permis barcă. Simți că este abia începutul și dorești să mergi mai departe, pentru că este ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna.

Fiecare ieșire în larg, fie pe apele teritoriale, pe mare sau chiar pe ocean, are farmecul ei aparte și niciodată nu vei putea afirma că rutina există în această activitate. De fapt, și tu, ca persoană, ești cu totul alta, și chiar și cei din jurul tău vor remarca această schimbare.

Citeste si:
3 perspective uriașe pe care ți le deschide în carieră un curs de...
3 perspective uriașe pe care...

O lume întreagă ți se deschide în față

Permisul de navigare este cel care reprezintă un fel de cheie pentru o deschide o ușă către o lume nouă, care parcă te aștepta pe tine. Nimic din ceea ce ai încercat până acum nu se compară cu senzațiile pe care le ai atunci când ieși prima dată, în larg, iar măreția apelor aproape că te copleșește.

Înveți mereu ceva nou

Nici chiar cei cu mulți ani de experiență nu se hazardează să afirme că știu absolut toate secretele navigației. Prin urmare, este o activitate în care înveți mereu ceva nou. Și cât de mândru te simți în calitate de căpitan al propriei ambarcațiuni! Nu contează că este vorba despre o simplă barcă cu motor sau o ambarcațiune mai mare, să fii skipper este o mare realizare!

Citeste si:
Cine este Ștefania Ștefan de la Survivor România 2022! Care este...
Cine este Ștefania Ștefan de...

Descoperi locuri noi pentru tine

Chiar și când faci același drum de nenumărate ori, tot nu poți afirma că îl știi foarte bine, pentru că Împărăția Apelor te ia mereu prin surprindere. Fiecare drum îți va aduce în fața ochilor locuri noi, pe care nu le-ai mai văzut niciodată, sau poate nu le-ai privit prin ochii de acum. Cei care au mai multă experiență în ceea ce privește navigatul știu exact ceea ce vrem să spunem prin cuvintele de mai sus. Tu, aflat abia la început, vei înțelege abia după câteva drumuri!

Timp de calitate petrecut cu familia

Sailingul este o activitate perfectă pentru a ține familia unită. O călătorie împreună cu cei dragi vă oferă tuturor șansa de a avea una dintre cele mai frumoase experiențe, de a fi mult mai uniți și de a colabora mai mult decât până acum.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu și-a descoperit o nouă pasiune. Fostul concurent...
Cătălin Moroșanu și-a...

Clipe de (re)descoperire de sine

Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ți-l oferă navigatul este faptul că îți permite să te (re)descoperi pe tine, ca persoană. De asemenea, sunt și clipe de relaxare în care simți că te reconectezi cu natura, și nu contează că ești la cârmă, sau admiri un apus de soare dintr-un hamac montat pe punte.

Scapi de… butonat!

Chiar dacă nu ne dăm prea mult seama, am devenit ”sclavii” tehnologiei, ai telefoanelor mobile și rețelelor sociale. Ei bine, navigatul te ajută să scapi de această dependență, și nu vei mai simți nevoia să butonezi telefonul sau să pierzi efectiv vremea pe rețelele sociale. Lasă-ți mintea liberă de toate acestea și bucură-te de o experiență unică!

Întâlnești oameni extraordinari

Comunitatea celor care adoră să navigheze este plină de oameni extraordinari, pe care poate nu ai fi avut prilejul să îi întâlnești în alte condiții. Vei lega prietenii frumoase și vei afla povești care te vor impresiona, iar acestea două sunt doar câteva dintre părțile bune. Pe restul, te invităm să le descoperi și să ni le spui și nouă!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.