Guvernul vrea să înființeze un registru de evidență pentru a monitoriza situația apelor uzate. Proprietarii sunt obligați să le declară la primărie, ca să fie verificați dacă nu poluează. Șase din zece români au fose septice și nu toți au contracte cu firme de vidanjare. Cei care nu se înscriu în registru sunt amenințați cu sancțiuni de 5.000 de lei.

Sancțiuni de 5.000 de lei pentru românii care nu se înscriu în registrul național pentru fosele septice

Proprietarii de case care au fose septice trebuie să le înregistreze la primărie în termen de șase luni de la terminarea construcției. Este o directivă europeană care ține de calitatea mediului.

„Sunt foarte multe fose septice care nu respectă standardele minime de epurare a apelor uzate. Sunt foarte multe situaţii când este aproape imposibil de urmărit cine face finalizarea şi unde ajunge apa uzată”, a declarat Tanczos Barna, ministrul mediului.

Obligația de a declara fosa septică a fost instituită pentru a verifica dacă proprietarul are contract cu o firmă de vidanjare și nu aruncă dejecții la întâmplare. În prezent, sunt destui care nu au intrat în legalitate.

Primarul din comuna Mica, de lângă Dej, este nedumerit. „Până astăzi, foarte puţini şi-au declarat aceste fose. Nu înţeleg din ce cauză. Probabil oamenii, în acest timp, sunt foarte rezervaţi în acest sens. Le este teamă, mai mare teamă le este că li se vor percepe unele taxe în plus. Avem în jur de 1.500 de gospodării în comună, până în 10 persoane s-au înscris la noi”, a spus Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica, județul Cluj.

4 din 10 români au canalizare

Numai 4 din 10 români au canalizare. Ceilalți trebuie să se înscrie în registrul național pentru fose septice și să facă acum contracte pentru ca dejecțiile să ajungă în stații speciale.

„În momentul de faţă avem 60 de persoane înscrise în registru pentru înscrierea foselor septice la Primărie. Lumea să înţeleagă că este în interesul dumnealor să se lege pentru că dacă vor fi controale, vor fi amendaţi şi este păcat să plătească amendă”, a transmis Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata, pentru Observator.

Citeste si:
Amenzi usturătoare pentru șoferii cu iconițe pe parbrizul mașinii
Amenzi usturătoare pentru...

Dar frica de amenzi a funcționat la primăria din Gruiu, aflată la 40 de kilometri de capitală. Un localnic pe nume Marius are fosă septică de 14 ani și abia acum a înregistrat-o.

„În 2008, am făcut recepţia la casă şi sigur că nu erau alternative. Am două băi de serviciu şi, pur şi simplu, un rezervor în care se colectează şi o dată pe an fac o golire. Este scumpă golirea? Undeva la 400 de lei. Am vrut să intru în legalitate”, a spus Marius, conform sursei citate.

„Avem 2456 de cereri înregistrate şi mai avem 130, care nu sunt înregistrate. Chiar vineri am stat până la orele 18:00. Oamenii s-au speriat de frica amenzilor şi a trebui ca să-şi intre în normal”, a explicat Ion Samoilă, primarul din Gruiu.

Cât costă o fosă septică?

Tariful firmelor de vidanjare variază între 500 de lei în Timiş şi 600 de lei în Constanţa. Pentru o fosă septică la 40 de kilometri de Bucureşti, preţul creşte.

Citeste si:
UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. „Este clar că Putin...
UE pregătește noi sancțiuni...

„Noi în mod normal, luăm 400 de lei. Să o trimit până acolo, aş mai lua încă 200 de lei”, au spus reprezentanții unei firme.

Prețul unei fose septice diferă în funcție de capacitate și costă între 6.000 și peste 10.000 de lei cu tot cu montaj.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.