Cruciulițele și iconițele sunt nelipsite de pe parbrizele mașinilor din România. Potrivit noului Cod Rutier, șoferii care își vor decora parbrizul mașinii cu iconițe, cruciulițe, deodorante sau alte accesorii care reduc vizibilitatea conducătorului auto vor fi amendați.

Șoferi amendați pentru icoanele de pe parbriz

Potrivit legislației rutiere în vigoare, "aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea" reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, iar șoferii care încalcă această regulă sunt sancționați. Clasa a IV-a de sancțiuni atrage sancțiuni cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, iar șoferii se pot alege cu o amendă care începe de la 1.305 lei și 2.900 de lei, deoarece punctul de amendă este de 145 de lei.

Accesoriile care sunt marcate drept fiind interzise sunt odorizantele, carnetele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, viniete sau abțibilduri "colecționate" pe marginea parbrizului, poze cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, stickere.

În cele mai multe dintre cazuri, șoferii le amplasează pe partea dreaptă a parbrizului, însă aceștia vor fi nevoiți să le scoată definitiv dacă nu vor să se aleagă cu o amendă usturătoare. Totodată, "aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale" reprezintă contravenție și este sancționată cu o amendă de 2.900 de lei. Potrivit Codului Rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit "punct-amendă".

Care sunt categoriile de amenzi în Codul Rutier

Punctul de amendă costă 145 de lei și în 2022.Cea mai mică sancțiune care poate fi aplicată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. Potrivit legislației în vigoare, se disting următoarele categorii de amenzi:

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...


  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă)

  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă)

  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă)

  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă)

  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.