Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) au convenit miercuri să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunțat șeful diplomației comunitare, Josep Borell.

Borell a anunțat că UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Nou pachet de sancțiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, și va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borell.

Miniștrii de Externe, reuniți de urgență la New York, au promis și că vor continua să furnizeze arme Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, conform unei declarații adoptate prin consens.

Întâlnirea a fost convocată miercuri în paralel cu Adunarea Generală a ONU, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a 300.000 de rezerviști și a amenințat că își va folosi întreg arsenalul, inclusiv pe cel nuclear.

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace", a spus Josep Borrell într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Şeful diplomaţiei europene e de părere că cele mai recente mișcări ale Rusiei urmăresc să submineze sprijinul pe care Ucraina îl primește de la aliații săi și să amenințe pacea și securitatea internațională „la un nivel fără precedent”.

„Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie", a comentat el.

Cât despre noile sancțiuni, Josep Borrell a explicat că s-a ajuns la un acord politic, dat fiind caracterul informal al întâlnirii. Oficialul a precizat și că vor fi necesare decizii oficiale pentru precizarea și eficientizarea acestora.
În declaraţia adoptată miercuri seară, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional", încheie documentul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.