Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani se vor putea înscrie într-un stagiu militar voluntar, în care 4 luni vor sta în unitate. Beneficiile care îi așteaptă pe cei ce se înscriu.

Beneficii financiare stagiu militar voluntar pentru românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Vasile Dîncu a vorbit despre proiectul unui stagiu militar voluntar. Ideea acestui program a apărut după ce au fost observate reacțiile oamenilor în spațiul virtual, unde experții Ministerului Apărării au observat că există o dorință a unor oameni de a avea o pregătire militară minimă.

„Avem în transparență în această toamnă cred că o să reușim să trecem în Parlament un proiect de lege pentru stagiu militar voluntar. Patru luni ar fi maximum pentru pregătire militară, în funcție și de armă, de specialitate. Stai în unitate. Evident ai echipament gratuit, primești și o soldă, nu am stabilit sumele exact”, a spus ministrul Apărării, la Antena 3.

Sumele pentru soldă vor fi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei pe lună, cel mai probabil, iar la finalul stagiului militar există și posibilitatea ca absolventul să primească trei salarii medii, ca primă pentru înscriere. Cei care vor să ia parte la acest proiect trebuie să aibă între 18 și 35 de ani.

Ministrul Apărării a adăugat că cei care vor finaliza stagiul militar voluntar se vor putea înscrie în Armată, având o șansă în plus: „Noi vom folosi această șansă pentru a selecționa oamenii foarte buni pentru ofițeri, subofițeri, pentru maiștri militari. Este o ocazie extraordinară să vezi oamenii care au vocație sau un talent deosebit, care au dorință”.

MApN, clarificări privind mobilizarea bărbaților de 18 - 60 de ani

Ministrul Vasile Dîncu a dat asigurări că nu se pune problema mobilizării tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani, în cazul izbucnirii unui război, așa cum s-a vehiculat. Au fost multe știri false pe care Ministerul Apărării le-a demontat în ultima perioadă. Acestea au fost publicate pe InfoRadar, platformă dedicată combaterii dezinformării.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

„Mobilizarea tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani nu se poate. Cineva care n-a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situaţii ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România şi NATO ar intra în vreun conflict cu Federaţia Rusă”, a declarat Vasile Dîncu.

Ce prevede legea

Conform MApN, unica situație în care cetățenii încorporabili sau rezerviști pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr.446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează să „centrele militare pot chema recruții și militarii rezerviști pentru precizarea unor date în legătură cu situația lor militară o dată pe an”.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
Ce trebuie să știi despre...

Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară an de an, fără să aibă legătură cu invazia rusă în Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, potrivit prevederilor ar. 45. alin. (1( lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Citeste si:
Importanța filtrului de apă şi beneficiile pentru sănătatea ta
Importanța filtrului de apă...

Ministerul Apărării recomandă cetățenilor români care primesc astfel de documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.