Pe internet circulă tot mai multe documente care ar dovedi intenția de mobilizare a civililor, în contextul situației de securitate din Ucraina. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN) au reacționat în privința acestor zvonuri. Punctul de vedere oficial. 

Mobilizarea civililor români în contextul de securitate din Ucraina, o informație falsă

Documentele care au împânzit internetul sunt oficiale și provin de la centre militare sau de la Direcții de Sănătate Publică. Prin aceste acte se cer informații legate de bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care în ultimii ani au fost diagnosticați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar. Nu e vorba despre vreo conspirație sau vreo mobilizare mascată.

Este adevărat că, în România, stagiul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 octombrie 2005, iar reluarea încorporărilor se poate face doar în situația decretării stării de mobilizare, cât și pe timpul stării de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatoriu (art. 3 din Legea nr. 395).

Dar tot o lege prevede colectarea datelor și păstrarea informațiilor legate de cei care, într-o situație excepțională, nu ar putea fi chemați în caz de război. Acest proces s-a făcut și anul trecut, și în urmă cu doi sau acum trei ani. Drept urmare, informația vehiculată în spațiul virtual nu are legătură cu războiul ruso-ucrainean, a clarificat MApN.

Dîncu neagă mobilizarea rezerviștilor: „Dacă oamenii văd pe cineva cu o valiză în gară nu înseamnă că merge la încorporare”

Armata română nu mobilizează rezerviști - este o clarificare venită din partea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, după ce mai mulți români au spus că au primit ordine de chemare la centrele militare. Oficialul a explicat că aceste acte sunt menite să țină o evidență a celor care au făcut stagiul militar și nu este vorba despre înrolarea în armată sau introducerea serviciului militar obligatoriu, în contextul conflictului din Ucraina.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Sunt atâtea legi și modificări la legi care guvernează ceea ce am numit pregătirea pentru apărarea patriei! Este o lege 446 din 2003 la care am adus modificări, avem un proiect în primă lectură în guvern și va ajunge în Parlament și-i vom aduce câteva modificări care sunt legate de această situație de acum. Deocamdată guvernează legi vechi. Sunt trei situații, pomenite de dvs.

Și eu am în livretul militar din 1991, ultima dată când m-au convocat la centrul militar ca să-mi verifice situația, mi-au pus o hârtie, mi-au capsat-o, unde sunt: talon pentru a merge gratuit pe tren, pe avion sau autobuze, alte mijloace terestre. Asta este, în mod normal, o hârtie pentru evidență pe care fiecare o primește. Eu am, de exemplu, un loc, am fost să-l văd, în care mi se spunea că în caz de mobilizare, în 24 de ore trebuie să mă prezint la o anume unitate militară.

Citeste si:
Cu cât este plătit serviciul militar voluntar pentru românii între...
Cu cât este plătit serviciul...

„Sunt pentru evidența persoanelor”

Unitatea mea militară n-am găsit-o prea bine, era undeva în munți, mi-am dat seama însă că acolo este un loc unde în caz de mobilizare sau în caz de război se adună o unitate militară de urgență de vânători de munte. Deci, toții bărbații care au făcut stagiul militar sunt într-o evidență pentru mobilizare. Sunt niște ordine nedatate, după cum ați văzut, și care ar intra în funcțiune în momentul în care se decretează mobilizare generală. Deci numai atunci. În rest, toți avem asemenea ordine de a te prezenta la unitate.

S-au schimbat însă unele unități și centre militare și atunci unii au primit în toți anii aceștia - câteva mii de oameni în fiecare an - astfel de hârtii, pentru că s-a schimbat evidența și sunt și formulare noi. Dar toate sunt nedatate și n-au nicio legătură cu actualitatea. Sunt pentru evidența persoanelor care au făcut stagiul militar și care ar putea să fie mobilizate. Aceasta este o primă situație”, a explicat Vasile Dîncu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas. Detalii şocante din timpul interogatoriului...
Război Israel-Hamas. Detalii...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.