Proiectul de modernizare a legii privind securitatea națională este aproape gata și va fi supus curând votului în Parlament, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. El a adus clarificări și cu privire la problema mobilizării tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani, în cazul izbucnirii unui război. De asemenea, oficialul a completat că noua lege va permite modernizarea Armatei Române și achiziționarea de echipamente noi. 

MApN, clarificări privind mobilizarea bărbaților de 18 - 60 de ani

Ministrul spune că una dintre priorități va fi creșterea alocării bugetare pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%. În plus, oficialul a dat asigurări că nu se pune problema mobilizării tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani în cazul izbucnirii unui război, așa cum s-a vehiculat. Au fost multe știri false pe care Ministerul Apărării le-a demontat în ultima perioadă. Acestea au fost publicate pe InfoRadar, platformă dedicată combaterii dezinformării.

„Mobilizarea tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani nu se poate. Cineva care n-a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situaţii ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România şi NATO ar intra în vreun conflict cu Federaţia Rusă”, a declarat Vasile Dîncu.

Ce prevede legea

Conform MApN, unica situație în care cetățenii încorporabili sau rezerviști pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr.446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează să „centrele militare pot chema recruții și militarii rezerviști pentru precizarea unor date în legătură cu situația lor militară o dată pe an”.

Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară an de an, fără să aibă legătură cu invazia rusă în Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, potrivit prevederilor ar. 45. alin. (1( lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Ministerul Apărării recomandă cetățenilor români care primesc astfel de documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe mapn.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.