Un amplu exercițiu de căutare a minelor din Marea Neagră și de deminare are loc în aceste zile aproape de țărmul nostru. Misiunea este condusă de scafandri militari din România și are loc în condițiile în care mine rusești se desprind de ancore și sunt purtate dinspre Ucraina spre țărmurile noastre.

Mine rusești în Marea Neagră, scafandrii militari români în larg pentru a le distruge

În aceste zile, în largul Mării Negre, la bordul navei Grozavul, 260 de militari, dintre care 200 de scafandri români și 60 din Bulgaria, Italia sau Statele Unite simulează exerciții de căutare a minelor, exerciții de deminare și de tăiere de nave. Specialiștii estimează că sunt între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care pot fi smulse din ancore în timpul furtunilor și pot ajunge aproape de malurile României, Bulgariei și Turciei.

Unul dintre cele mai mari pericole în cazul minelor din Marea Neagră este pentru navele comerciale, nave care se apropie de Portul Constanța, unde majoritatea și intră. Dacă marea este agitată, cum a și fost în ultima perioadă, aceste dispozitive explozive nu pot fi văzute din timp pentru a fi ocolite. Până acum, scafandrii EOD, anume cei specializați în lucrul cu explozibili, au distrus două mine rusești din apropiere de țărmul nostru. Cel mai recent, luni.

Este vorba despre o mină de suprafață care avea o încărcătură de 20 de kilograme de explozibil TNT și care plutea la 3 kilometri distanță de țărm, în dreptul stațiunii Eforie.

„Am putut să ne apropiem în condiţii de siguranţă de ea, să o manevrăm în condiţii de siguranţă şi să o şi distrugem. Se ataşează o încărcătură de distrugere, dedesubt sub mină, se întinde un fir de siguranţă şi de la distanţa optimă se detonează această mină", a declarat Mihai Iordache, căpitan comandor.

Cei aproximativ 300 de militari vor simula exerciții în largul Mării Negre preț de aproape o săptămână „Nu există în meseria asta un singur scafandru, eu, nu, există echipă şi împreună ducem misiunea la bun sfârşit. Şansele sunt extrem de mici ca noi să greşim şi să se întâmple ceva", a declarat Gabriel Măxineanu, locotenent comandor.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Ministerul Apărării a anunțat că, atunci când aceste exerciții se vor încheia, entitatea va continua să desfășoare misiuni de observare aproape zilnice, ca în cazul în care mai apar mine sovietice să nu fie puse în pericol vieți omenești.

Cum au distrus Forțele Navale Române mina care plutea în zona Midia

O mină marină, cel mai probabil desprinsă din sistemul de apărare al portului Odesa, a ajuns în zona Midia, la finalul lunii martie. Aceasta a fost descoperită de un pescador care a anunțat Forțele Navale Române. Scafandrii militari au neutralizat-o, iar pericolul a fost înlăturat, pentru moment. Misiunea a fost contracronometru și a durat trei ore. Totuși, alte sute de dispozitive explozive plutesc în continuare în Marea Neagră și oricând pot provoca o tragedie.

Citeste si:
Puya și Melinda, schimbări în căsnicie după America Express: „A...
Puya și Melinda, schimbări în...

Pescadorul românesc Olimpus 1 se afla la aproape 70 de kilometri de țărm, în zona portului Midia, când echipajul a văzut mina. Imediat au dat alarma, traficul marin din zonă a fost oprit și au fost emise atenționări de pericol.

La 10 minute distanță, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat ca o navă specială să meargă și să neutralizeze mina. Scafandri specializați în astfel de misiuni au montat explozibil pe mină și au detonat-o de la distanță.

„Misiunea a decurs în condiții de siguranță, nu e o misiune ușoară, este o misiune cu un grad ridicat de risc distrugerea unei mine marine și în general distrugerea dispozitivelor explozive submarine”, a declarat Corneliu Pavel, Forțele Navale Române.

Obiectul ar fi ajuns în ape tocmai din Odesa. Forțele ucrainene s-ar fi folosit de el pentru a stopa armata rusă să debarce în zonă cu trupe și vehicule armate. O altă supoziție este că forțele moscovite ar fi desprins ancorele acestor mine intenționat, pentru a ajunge în portul ucrainean fără să piardă vreo navă de desant.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Minele sunt purtate pe distanțe mari cu ușurință atunci când vremea e neprielnică, iar curenții le pot aduce la țărm. Pericolul să mai apară altele aproape de litoralul românesc este în continuare înalt.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.