O mină marină, cel mai probabil desprinsă din sistemul de apărare al portului Odesa, a ajuns în zona Midia, luni. Aceasta a fost descoperită de un pescador care a anunțat Forțele Navale Române. Scafandrii militari au neutralizat-o, iar pericolul a fost înlăturat, pentru moment. Misiunea a fost contracronometru și a durat trei ore. Totuși, alte sute de dispozitive explozive plutesc în continuare în Marea Neagră și oricând pot provoca o tragedie.

Forțele Navale Române au distrus mina care plutea la 70 de kilometri de țărmul Mării Negre, în zona Midia

Pescadorul românesc Olimpus 1 se afla la aproape 70 de kilometri de țărm, în zona portului Midia, când echipajul a văzut mina. Imediat au dat alarma, traficul marin din zonă a fost oprit și au fost emise atenționări de pericol.

La 10 minute distanță, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat ca o navă specială să meargă și să neutralizeze mina. Scafandri specializați în astfel de misiuni au montat explozibil pe mină și au detonat-o de la distanță.

„Misiunea a decurs în condiții de siguranță, nu e o misiune ușoară, este o misiune cu un grad ridicat de risc distrugerea unei mine marine și în general distrugerea dispozitivelor explozive submarine”, a declarat Corneliu Pavel, Forțele Navale Române, pentru Observator.

Ipoteze

Obiectul ar fi ajuns în ape tocmai din Odesa. Forțele ucrainene s-ar fi folosit de el pentru a stopa armata rusă să debarce în zonă cu trupe și vehicule armate. O altă supoziție este că forțele moscovite ar fi desprins ancorele acestor mine intenționat, pentru a ajunge în portul ucrainean fără să piardă vreo navă de desant.

Navigatorii au fost înștiințați încă de săptămâna trecută că pe Marea Neagră sunt pericole și le-a fost recomandat să traverseze apele cu prudență și să semnaleze orice obiect suspect pe care îl văd în larg.

Minele sunt purtate pe distanțe mari cu ușurință atunci când vremea e neprielnică, iar curenții le pot aduce la țărm. Pericolul să mai apară altele aproape de litoralul românesc este în continuare înalt.

Citeste si:
Protest al minerilor în subteranul unei mine de cupru din Bihor
Protest al minerilor în...

„O navă care vede o mină şi marea este lină, este ok, poţi s-o observi la câteva sute de metri. Dar dacă marea este agitată, practic aceste obiecte sunt de neidentificat, la o disanţă mică, până când este prea târziu să mai faci un ocol”, a spus Adrian Mihălcioiu, Sindicatul Navigatorilor, pentru sursa citată.

„Este foarte posibil să mai apară zilele în diferite locuri astfel de mine, ţinând cont de faptul că aceşti curenţi de suprafaţă sunt dirijaţi de vânt”, a adăugat Răzvan Mateescu, Institutul de Cercetări Marine.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.