Mai mult de 100 de mineri s-au blocat în subteranul unei mine de cupru din Bihor mai bine de 40 de ore. Aceștia au decis ca astfel să își strige nemulțumirea.

Zeci de mineri nemulțumiți la o exploatare de cupru din Bihor

Minerii au afirmat că vor sta în subteran până când responsabilii le vor achita banii promiși care se tot amână de mai bine de câteva luni. 106 mineri de la Exploatarea de cupru de la Băița Plai - Bihor, au întrerupt lucrările și s-au blocat în subteran. Angajații spun că nu au mai fost plătiți de câteva luni, iar salariul pe luna august nu l-au încasat deloc.

„Sunt stresați oamenii, amărâți. Umiditatea și tot ce e acolo, ploile astea o adus o grămadă de apă.", a spus un miner.

De partea cealaltă, colegii minerilor care muncesc în uzina de preparare a minereului s-au alăturat protestului și au încetat și ei lucrările. Aceștia spun că protestul este pe bună dreptate deoarece angajații au familii pe care trebuie să le întrețină, iar în această perioadă este din ce în ce mai greu să supraviețuiești.

Retail jobs

„E o grevă spontană. pentru a ne cere drepturile. Tichetele de masă, în primul rând, și noi, ca uzină de preparare, grupele de muncă.", spune un angajat.

Cine s-ar face vinovat de întârzierea plății salariilor minerilor

Câțiva mineri au ieșit pentru câteva minute din subteran pentru a-și striga nemulțumirile și a cere dreptate și respectul cuvenit față de munca pe care o fac.

„Tichetele de masă, restante de pe trei luni de zile, nu le-am luat. Și plata salariilor pe luna august. Oamenii se simt cum se simt, nu mai au mâncare, n-au apă.", Traian Bota, liderul minerilor.

„La fostele greve, tot timpul o fost două ambulanțe aici, și s-a asigurat o apă, un prim ajutor. Unde avem o salvare, unde avem ceva? Dacă i se face rău la cineva, acuma, ce facem?”, a declarat un miner.

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Reprezentanții minei de la Băița Plai au afirmat că deciziile legate de plata salariilor minerilor ține de șefii din București.

„Se pot face plățile în data de 26-27, săptămâna viitoare. Colegii noștri de aici au hotărât că o să continue protestul până la acordarea acestor drepturi. Au condiții relativ bune, în sensul că este o încăpere sigură, iluminată, curent de aer proaspăt.", Viorel Stanca, director punct de lucru Băița Plai.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.