În acest an, România se confruntă cu o seceta severă, care pune în pericol tot mai multe culturi și terenuri arabile. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis că din cauza secetei 231.704 de hectare din 28 de judeţe au fost afectate. Până și apa a devenit un lux, deoarece aceasta a ajuns să fie din ce în ce mai puțină.

Peste 230.000 de hectare de teren arabil au fost afectate de seceta din România

Din suprafaţa totală de teren arabil, 132.337 de hectare de pământ sunt cultivate cu grâu şi triticale, terenurile cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.037 de hectare, rapiţă - 24.201 ha, porumb - 33.917 ha, soia - 2.452 ha, mazăre - 557 ha, floarea-soarelui - 12.446 ha, plante furajere - 1.717 ha și alte culturi - 3.955 ha.

Ministerul Agriculturii a menționat că situaţia suprafeţelor cu culturile afectate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la momentul actual au fost colectate date din suprafețele afectate de secetă din judeţele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Anul 2022 a fost declarat cel mai secetos an din istoria măsurătorilor. Anul 2022 a înregistrat cele mai extreme temperaturi, iar meteorologii anunță că acesta nu este sfârșitul. O asemenea vreme ne așteaptă și în primele luni de toamnă. Ba mai mult, și în următorii ani am putea să ne confruntăm cu noi recorduri de temperatură caniculară și secetă severă.

Legumele vor costa mult mai scump

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că din cauza secetei, legumele românești vor costa mult mai mult în această toamnă. Din cauza temperaturilor caniculare și nivelu, scăzut al apei, culturile se usucă, iar astfel și producția va fi mult mai mică, respectiv, prețurile vor crește. O mare parte din produse vor fi aduse din solarii. În acest caz, la prețul final se va adăuga și costurile apei, carburanților, energiei electrice și gazelor.

Citeste si:
Peste 400 de mii de hectare din 34 de județe din țară au fost...
Peste 400 de mii de hectare...

România vrea să adopte o tactică folosită prima dată în anii 40 pentru a combate seceta

România vrea să adopte o tactică folosită prima dată în anii 40 pentru a combate seceta. Tehnica ar putea să ajungă să fie utilizată pe scară largă și la noi, din anul 2024. Este vorba despre însămânțarea norilor, care presupune pulverizarea unor substanțe speciale în atmosferă pentru a forța ploaia să cadă pe pământ. Ultimele experimente de la noi s-au terminat săptămânile trecute, iar experții spun că au fost un succes.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.