Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că în acest an 402.981 de hectare de teren arabil din 34 de județe ale țării au avut de suferit din cauza secetei. Din această cauză culturile din acest an au fost destul de sărace.

Peste 400 de mii de hectare de pământ din România au suferit din cauza secetei

Potrivit Ministerului Agriculturii, din totalul de 402.981 de hectare, 206.705 de hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, alte 33.235 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară. O suprafață de 31.714 de hectare au fost cultivate cu rapiţă, iar 74.973 de hectare cu porumb, încă 5.213 de hectare cu soia, iar 866 hectare cu mazăre. Floarea-soarelui a fost plantată pe 34.341 de hectare, iar pe o suprafață de 6.737 de hectare au fost cultivate plante furajere şi 8.986 de hectare au fost ocupate cu alte culturi

Seceta a fost un factor care a dus la scăderea producției de cereale din acest an. În România, din cauza secetei, cele mai afectate terenuri arabile au fost înregistrate în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Nici anul 2021 nu a fost unul mai bțând cu culturile în perioada de vară. Seceta din 2021 s-a resimțit și mai mult în anul 2022, iar acest lucru a contribuit la o roadă mai săracă.

Autoritățile iau în calcul cultivarea unor noi soiuri de plante care sunt mai rezistente la perioadele secetoase și care nu necesită atât de multă apă pentru o roadă decentă.

„Dacă la începutul sec. XX aveam un an secetos pe decadă, în ultimii 20 de ani am avut 5 ani secetoși în fiecare deceniu. În zona agriculturii vorbim de cultivarea unor soiuri noi. E posibil să ne orientăm spre alte tipuri de culturi care necesită mai puțină apă sau mai mult pe culturi de toamnă în anumite locații. Este posibil ca pe timpul verii să raționalizăm apa”, a declarat anterior Maria-Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru Climă și Sustenabilitate la Administrația Prezidențială.

Citeste si:
Comisia Europeană: România, cel mai mare exportator de grâu din UE...
Comisia Europeană: România,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.