Copiii din Diaspora învață ce înseamnă să fii român
Mai bine de 100 de copii și adolescenți din Diaspora sunt acum în țara natală pentru a participa la diverse ateliere creative, în Bistrița-Năsăud și Neamț. Veniți din 17 țări, aceștia se familiarizează cu istoria, geografia și muzica din România.
„Copii sunt foarte implicati, avem şi copii din Franţa, Cipru, Grecia. Sunt foarte fericiţi ca pot pune în practica melodiile româneşti”, a declarat coordonatoarea, pentru Observator.
„Să citim cât mai mult în limba română. Să facem în aşa fel încât să promovăm limba română şi peste hotare”, a declarat Ionuț, un voluntar ARC, pentru sursa citată.
Pentru ediția din acest an au fost alese taberele de agrement din Oglinzi, județul Neamț, și cea din orașul-stațiunea Sângeorz-Băi, din Bistrița-Năsăud. Tabăra se apropie de final, iar mulți dintre ei se reîntorc cu regret în țările adoptive, pentru că „România este țara mea”.
Tabără Oglinzi, Centrul de Agrement Oglinzi
„Centrul de Agrement Oglinzi (Tabăra Oglinzi) se află la marginea satului Oglinzi lângă o pădure seculară plină de istorie, în vecinătatea staţiunii cu acelaşi nume și la 4 km de oraşul Târgu Neamţ.
Capacitatea de cazare a taberei este de 150 de locuri și are în componență cabana principală (o clădire de patrimoniu, fostul hotel Carol al stațiunii de odinioară, care datează de la 1894 și rămasă mărturie a vremurilor lui Carol I și a celor de după el), 4 vile și o căsuță.
Este de menționat faptul referitor la gradul de ocupare al taberei Oglinzi dintre toate taberele școlare din România, care face ca zona plăcută de lângă pădurea seculară și obiectivele turistice din împrejur să plaseze tabăra de la Oglinzi pe locul 3 în țară.
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....

Tabăra de la Oglinzi este singura din judeţul Neamţ care mai funcţionează. În toată ţara mai sunt deschise 56 de tabere şcolare, faţă de 324 câte erau înainte de Revoluţie. Tabăra Oglinzi, cea mai veche tabără din județul Neamț, ridicată în urmă cu mai bine de 100 de ani, a fost salvată de la ruină de administratori şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sport, care au convins un constructor să o renoveze pe datorie.
În Centrul de Agrement Oglinzi, noua denumire de acum, pe perioada vacanței de vară se desfășoară tabere pentru elevi, iar în extrasezon vin grupuri în tranzit pentru o perioadă de cel mult două nopți.
Tabăra Oglinzi, aparţinând Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Neamţ, este angrenată din 2016 pentru al patrulea an consecutiv în programul ARC. În 2019, DJST Neamț este gazda a șase serii în cadrul Programului ARC și vor fi așteptati 870 de participanţi . Prima serie a început pe 1 iulie, iar a șasea se încheie pe 12 august.
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...

Programul de Tabere ARC
„Programul de Tabere „ARC” este un proiect de tradiție al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al Ministerului Tineretului și Sportului, dar având și colaborarea CJ Neamţ. Programul de tabere „ARC” își propune să creeze și să păstreze legături între cetățenii și etnicii români din diferite țări, să ofere cunoștințe despre tradițiile, cultura, arta și civilizația românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc pentru păstrarea identității poporului român.
Vara anului 2019 are cea de-a X-a ediţie a Taberelor ARC, un program ce se adreseaza etnicilor români (elevi, tineri, studenţi şi profesori) din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Ucraina (regiunea Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia), Albania, Republica Macedonia de Nord, Ungaria, precum şi celor din diaspora de mobilitate (Italia, Spania, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Germania etc.).
Al doilea pod surpat în Neamț. O gaură uriașă a apărut între...

Atelierele din tabără sunt dedicate studierii lb. romane, picturii, muzicii și dansurilor tradiționale românești. Programul organizat în tabere mai cuprinde activităţi educative, culturale şi sportive, prelegeri având ca temă istoria şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, concursuri de cultură generală, proiecţii de filme etc.
În afară de tabăra de la Oglinzi, programul se mai derulează în serii consecutive, în perioada 1 iulie – 27 august, şi în alte trei centre de agrement din ţară: Sulina, judeţul Tulcea, Căprioara, judeţul Hunedoara şi Săcelu, judeţul Gorj. Participanţii vor avea la dispoziţie peste 3000 de locuri, cea mai mare participare din toate ediţiile de până acum”, este notat pe pagina de Facebook a centrului.
Instrucțiuni pentru părinți: cum îți înscrii copilul la competiția...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Expoziția „Cele două fețe ale monedei” se deschide pe 22 septembrie
Sursa: futurebanking.ro
-
5 modalități de a vă conecta cu copiii după o zi grea la muncă
Sursa: garbo.ro
-
Cum se înțeleg Cuza și Ramona Olaru la mai bine de 2 ani de la despărțire:...
Sursa: kudika.ro
-
Un proiect de lege prevede suspendarea carnetului vreme de 10 ani celor...
Sursa: wall-street.ro