Al doilea pod surpat în Neamț, în mai puțin de două luni. În comuna Teiul Doamnei, a apărut o gaură uriașă, chiar în mijloc, pe podul aflat în zona intersecției spre Mănăstirea Petru Vodă.

Neamț: Al doilea pod surpat, în mai puțin de două luni

În primă instanță, polițiștii au restricționat traficul în zonă pentru mașinile de mare tonaj, apoi au fost montate semafoare, traficul fiind reluat pe un fir alternativ, a anunțat Poliția Română. Din primele evaluări, incidentul s-a produs din cauza suprasolicitării, podul respectiv nefiind semnalat cu probleme de la ultima revizie efectuată de experți.

Este al doilea astfel de eveniment din Neamț, care implică probleme grave cu un pod, în mai puțin de două luni. La începutul lunii iunie, un pod rutier peste râul Siret s-a rupt, iar un autocamion și o autoutilitară au fost surprinse în zonă și un bărbat a fost rănit.

În țara noastră sunt 55 de poduri încadrate în clasa tehnică 5, adică aflate în pericol de prăbușire.

De ce s-a prăbușit podul din județul Neamț?

8 milioane de lei, bani publici, s-au cheltuit pentru reabilitarea podului din Neamț, care după jumătate de an s-a prăbușit, în timp ce era traversat de două mașini. Cei doi șoferi aflați pe pod în momentul incidentului au scăpat cu răni ușoare, dar exista posibilitatea să sfârșească sub construcția distrusă.

Podul peste Siret se află sub administarea Consiliului Județean Neamț, condus de social-democratul Ionel Arsene. A fost modernizat și dat în folosință în noiembrie anul trecut, fără ca lucrările să fie finalizate.

„A început să bubuie, de 4 ori a bubuit. Foarte tare s-a auzit zgomotul. Extraordinar de puternic. Am zis că poate-i un avion, vreo bombă ceva”, a povestit un localnic pentru Digi24.

Citeste si:
Accident în lanț pe un pod din Brașov. 17 mașini au fost implicate...
Accident în lanț pe un pod...

Specialiștii susțin că sunt necesare investigații amănunțite pentru stabilirea cauzelor care au dus la prăbușirea podului. „Nu s-a rupt numai suprastructura, s-au rupt și elementele de susținere, pilonii. Am văzut ca ruperea s-a produs sub trafic. Mai poate fi o cauză, și anume vibrațiile, amplitudinile excesive ale vibrațiilor, care să fi condus, de asemenea, la ruperea hobanelor mai întâi și apoi a structurii, la căderea suprastructurii”, a explicat conf. dr. ing. Ionuț Răcănel, de la Universitatea Tehnică de Construcții București.

„În mod evident, acolo s-au făcut greșeli. Reabilitarea a fost făcută în urmă cu câteva luni. Cred că ancheta va scoate în evidență fiecare vinovat pentru acest accident care putea să se transforme într-o tragedie”, a spus ministrul transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, conform sursei citate.

Citeste si:
Podul din România care se termină într-un lan de porumb. Primar:...
Podul din România care se...

„Se fac expertize și este o echipă de recepție, se fac teste, care sunt conform normativelor, care sunt date de lege până la urmă și care trebuie să fie respectate, deci aici lucrurile sunt clare, date de normative, și nu poți să înflorești”, a explicat vicepremierul.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării au transmis că obiectivul de investiții nu a fost finalizat, dat fiind că nu a fost transmis procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor. „Lucrările la acest pod nu sunt finalizare și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință”, a comunicat ministerul condus de Cseke Attila.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.