Podul Basarab din București stă fără recepție de 11 ani și nu se pot face reparații, așa că structura este, pe zi ce trece, tot mai șubredă. Povestea pare trasă la indigo cu cea a podului din Neamț, care s-a prăbușit cu două mașini pe el.

Podul Barasab din București,pe urmele podului din Neamț. Stă fără recepție de 11 ani

„Început de Băsescu şi inaugurat de Oprescu”, scrie pe placa montată pe unul dintre stâlpii podului rămas fără recepție de 11 ani. De-a lungul vremii, au fost două încercări de recepționare a lucrărilor la podul Basarab: în 2015 și în 2018.

În ambele cazuri a fost nevoie de reparații pe care constructorul nu le-a făcut, astfel că primarii de la acea vreme, Sorin Oprescu, apoi Gabriela Firea, nu au semnat recepțiile. Fără ele, podul a început să ruginească. Rosturile de dilatație sunt degradate, iar de pe balustrade se rup bucăți. Edilul Nicușor Dan afirmă că va încerca să facă ceva, dar de reparații nu se mai poate ocupa constructorul.

„Pentru că a trecut atâta timp, lucrările de reparaţii trebuie să le facem noi, nu se mai pune problema să beneficiem de garanţie”, a declarat Nicuşor Dan.

În cursul săptămânii, pe podul Basarab trec zilnic 50.000 de mașini. La orele de vârf sunt și ambuteiaje, prin urmare, în loc să se circule, mai mult se stă. Cel mai bine cunosc situația angajații STB, care trec zilnic pe sub pod.

Totuși, rezistența unui pod nu ar trebui să fie o chestiune de noroc. Dacă în cazul podului de la Neamț nu a dus la tragedii, un pod din București, circulat intens, ar putea reprezenta o catastrofă.

De ce s-a prăbușit podul din județul Neamț?

8 milioane de lei, bani publici, s-au cheltuit pentru reabilitarea podului din Neamț, care după jumătate de an s-a prăbușit, joi, în timp ce era traversat de două mașini. Cei doi conducători auto aflați pe pod în momentul incidentului au scăpat cu răni ușoare, dar cu o traumă pe viață, putând sfâși sub construcția distrusă.

Citeste si:
Al doilea pod surpat în Neamț. O gaură uriașă a apărut între...
Al doilea pod surpat în...

Podul peste Siret se află sub administarea Consiliului Județean Neamț, condus de social-democratul Ionel Arsene. A fost modernizat și dat în folosință în noiembrie anul trecut, fără ca lucrările să fie finalizate.

„A început să bubuie, de 4 ori a bubuit. Foarte tare s-a auzit zgomotul. Extraordinar de puternic. Am zis că poate-i un avion, vreo bombă ceva”, a povestit un localnic pentru Digi24.

Experții spun că sunt necesare investigații amănunțite pentru stabilirea cauzelor care au dus la prăbușirea podului.

„Nu s-a rupt numai suprastructura, s-au rupt și elementele de susținere, pilonii. Am văzut ca ruperea s-a produs sub trafic. Mai poate fi o cauză, și anume vibrațiile, amplitudinile excesive ale vibrațiilor, care să fi condus, de asemenea, la ruperea hobanelor mai întâi și apoi a structurii, la căderea suprastructurii”, a explicat conf. dr. ing. Ionuț Răcănel, de la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

„În mod evident, acolo s-au făcut greșeli. Reabilitarea a fost făcută în urmă cu câteva luni. Cred că ancheta va scoate în evidență fiecare vinovat pentru acest accident care putea să se transforme într-o tragedie”, a spus ministrul transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, conform sursei citate.

„Se fac expertize și este o echipă de recepție, se fac teste, care sunt conform normativelor, care sunt date de lege până la urmă și care trebuie să fie respectate, deci aici lucrurile sunt clare, date de normative, și nu poți să înflorești”, a explicat vicepremierul.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării au transmis că obiectivul de investiții nu a fost finalizat, dat fiind că nu a fost transmis procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor. „Lucrările la acest pod nu sunt finalizare și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință”, a comunicat ministerul condus de Cseke Attila.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a menționat, într-o postare pe contul personal de Facebook, faptul că recepția nu a fost finalizată de către instituția pe care o conduce, iar podul se află încă în administrarea constructorului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.