Debitul Dunării este în continuare scădere din cauza secetei. Fluviul se duce de la o zi la alta, iar nivelul apei pe sectorul navigabil este sub 0 și a determinat probleme de circulație în sudul țării.

Debitul Dunării este în continuare scădere. Cote cu mult sub nivelul 0 de siguranţă pentru navigaţie; sunt probleme în sudul țării

Dunărea este afectată serios de secetă. Cota a ajuns la -78 cm la Giurgiu, -92 cm la Calafat, -116 cm la Cernavodă şi tot scade. Este afectat tot sectorul navigabil fluvial și problemele nu par să aibă rezolvare prea curând, dat fiind că necesită ajutor și din partea Bulgariei.

La intrarea în țară, la Baziaș, debitul Dunării ajunge în câteva zile la minimul istoric din anul 2013, adică sub 1900 de metri cubi pe secundă. Acestea sunt cote cu mult sub nivelul 0 de siguranță pentru navigație, stabilit pentru fiecare port în parte.

Problemele sunt pe partea navigabilă, îndeosebi pe partea de Dunăre fluvială. Pe partea de Dunăre maritimă, de la Sulina până la Brăila, nu este riscul ca navele să rămână în nisip, deși există o insulă de nisip în mijlocul Dunării care apare când scade apa. Dificultăți sunt în porturile din sudul teritoriului, pe partea de Dunăre fluvială.

Fermierii cer declararea stării de calamitate

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă și arșița atmosferică în județele unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată, susțin reprezentanții alianței într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (...)

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele", se precizează în document.

Reprezentanții grupului spun că, deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregului teritoriu, afectând numai câteva județe/localități, fermierii sunt loviți mult mai puternic decât în anul de recoltă 2020, din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanți sau a războiului.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Scrisoarea a fost semnată de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România - APPR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.