Debitul Dunării este în continuare scădere. Cote cu mult sub nivelul 0 de siguranţă pentru navigaţie; sunt probleme în sudul țării
Dunărea este afectată serios de secetă. Cota a ajuns la -78 cm la Giurgiu, -92 cm la Calafat, -116 cm la Cernavodă şi tot scade. Este afectat tot sectorul navigabil fluvial și problemele nu par să aibă rezolvare prea curând, dat fiind că necesită ajutor și din partea Bulgariei.
La intrarea în țară, la Baziaș, debitul Dunării ajunge în câteva zile la minimul istoric din anul 2013, adică sub 1900 de metri cubi pe secundă. Acestea sunt cote cu mult sub nivelul 0 de siguranță pentru navigație, stabilit pentru fiecare port în parte.
Problemele sunt pe partea navigabilă, îndeosebi pe partea de Dunăre fluvială. Pe partea de Dunăre maritimă, de la Sulina până la Brăila, nu este riscul ca navele să rămână în nisip, deși există o insulă de nisip în mijlocul Dunării care apare când scade apa. Dificultăți sunt în porturile din sudul teritoriului, pe partea de Dunăre fluvială.
Fermierii cer declararea stării de calamitate
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă și arșița atmosferică în județele unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată, susțin reprezentanții alianței într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.
„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (...)
Citeste si:Construcția podului peste Dunăre de la Brăila a intrat în linie...
![]()
Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele", se precizează în document.
Reprezentanții grupului spun că, deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregului teritoriu, afectând numai câteva județe/localități, fermierii sunt loviți mult mai puternic decât în anul de recoltă 2020, din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanți sau a războiului.
Citeste si:Economia Rusiei, în scădere cu doar 0,4%. Prețurile mari la petrol...
![]()
Scrisoarea a fost semnată de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România - APPR.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Ciprian Ciucu vine pe 29 iunie la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Sursa: green.start-up.ro
-
Farmec relansează gama Gerovital H3 Derma+ și introduce produse noi
Sursa: retail.ro
-
Dorința neîndeplinită a lui Stephan Pelger. Regretatul designer a iubit o...
Sursa: kudika.ro
-
Dacă oamenii ar putea să-și însușească asta, crede-mă că lumea ar fi o bucurie
Sursa: garbo.ro
-
O treime dintre interacțiunile bancare din România sunt exclusiv digitale
Sursa: futurebanking.ro
-
Arcul de Triumf, deschis vizitatorilor în fiecare weekend. Care este programul
Sursa: wall-street.ro