Calendar ortodox 20 iulie. În această zi de iulie marcată cu cruce roșie în calendar este sărbătorit Sfântul Ilie, aducătorul de ploi şi furtuni.

Calendar ortodox 20 iulie. Sfântul Ilie, aducătorul de ploi şi furtuni

Sfântul Ilie este sărbătorit la data de 20 iulie de către creștinii ortodocși. Sfântul Ilie este cunoscut drept făcătorul de minuni și aducătorul de ploi în perioada de secetă. Acesta este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 iulie. Ilie Tesvieteanul este o sărbătoare marcată în calendarul ortodox cu roșu, marcare care nu se găsește la niciun alt prooroc.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea, acesta fiind ridicat la cer într-un car de foc. Potrivit mai multor legende se spune că misiunea Sfântul Ilie nu a luat sfârșit pe pâmânt și că acesta așteaptă sfârșitul lumii pentru a se lupta cu diavolii.

Calendar ortodox 20 iulie. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie

Potrivit tradiției, atunci când tună și fulgeră, Sfântul Ilie merge la vânătoarea de demoni. Fulgerele sunt create de biciul său de foc, iar tunetele sunt provocate de roțile carului și de viteza trăsurii pe care o conduce vizitiul său, Ilie Pălie. Se mai spune că datorită puterii sale, Dumnezeu i-a luat lui Sfântul Ilie puterea dintr-o mână și dintr-un picior, deoarece atunci când mergea cu carul prin cer îi zguduia tronul.

În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor sau în cămări. Tot în dimineața zilei de 20 iulie se culeg și plantele care se foloseau la vrăji şi farmece. În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele necăsătorite merg noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, unde se tăvălesc goale prin cultură, după care se îmbracă şi se întorc acasă. Dacă în acea noapte visau cânepă verde, atunci se vor mărita cu flăcăi tineri, iar dacă visau cânepă uscată, se vor mărita cu oameni bătrâni.

Citeste si:
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Ce evenimente vor avea...
Ziua Aviației Române și a...

În această zi oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere și trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate, numai în cruce nouă nu. La capitolul superstiții de Sfântul Ilie, se spune că oamenii nu trebuie să lucreze în această zi pentru a nu-l supăra pe acesta și să nu arunce cu fulgere în ei.

Dacă în această zi va ploua, pomii își vor strica roadele, iar recoltele vor fi sărace. Tot de Sfântul Ilie, vrăjitoarele își adună plantele pentru farmece, iar apicultorii obișnuiesc să recolteze mierea de la albine. Totodată, ziua Sfântului Ilie este un motiv în plus pentru români de a sărbători, deoarece mai mult de 150.000 de persoane îşi serbează ziua onomastică.

Citeste si:
Calendar ortodox 29 iunie 2022. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Calendar ortodox 29 iunie...

Calendar ortodox 20 iulie. Rugăciune către Sfântul Ilie pentru alungarea relelor şi bolilor

"Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Citeste si:
Calendar ortodox 2 iunie 2022.Creștinii ortodocși sărbătoresc...
Calendar ortodox 2 iunie...

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2022 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.