Anual, pe data de 20 iulie este sărbătorită Ziua Aviației Române, odată cu sărbătoarea Sfântului Ilie. În mai multe orașe din România au loc diferite evenimente care aduc omagiu piloților români.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene

Cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, în București și în alte orașe ale țării vor survola 15 aeronave militare române, două aeronave ale Forțelor Aeriane italiene și două aeronvae ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. Tot la data de 20 iulie se sărbătorește Sfântul Ilie Tesviteanul, care mai este numit și ocrotitorul aviatorilor.

Ce evenimente vor avea loc de Ziua Aviației Române si a Forțelor Aeriene

Pe parcursul ceremoniei, oamenii vor putea admira mai multe tipuri de aeronove militare aparținând Forțelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan și Antonov AN-30

De asemenea, pe cer vor plana și două aeronave de tip Eurofighter Typhoon care aparțin Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând TAROM, dar și patru aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

Potrivit informațiilor publicate pe roaf.ro spectacole aviatice vor avea loc în Piatra Neamț, Târgu Neamț, Suceava, Botoșani, Vaslui, Bârlad, Tecuci, Galați, Brăila, Focșani, Adjud, Onești, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Târgu Lăpuș, Groșii Țibleșului, Dej, Gherla, Turda, Luduș, Târgu Mureș, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia și Aiud.

Ce semnifică data de 20 iulie pentru aviatorii români

Potrivit tradiției militare române, fiecare unitate a armatei își alege un protector spiritual. Prin urmare, aviatorii de la Cotroceni l-au ales pe Sfântul Ilie să fie protectorul lor. La data de 20 iulie 1930, după urcarea lui Carol al II-lea la tronul României, ziua Sfântului llie a devenit oficial sărbătoarea Aviației Române.

Citeste si:
Primul aeroport nou din ultimii 50 de ani. Aeronavele vor decola de...
Primul aeroport nou din...

În anul 1893 s-a înființat aerostația militară, prima subunitate aeronautică din istoria Armatei Române. Primul ofițer român care s-a specializat în folosirea baloanelor cu aer cald pentru a obține informații militare a fost Eugeniu Asachi. Prima dată când aerostația militară a folosit un balon cu aer cald pentru obținerea informațiilor a fost în anul 1910, în timpul bătăliei de la Mărășești, pe malul Oltului.

Tot în același an, Aurel Vlaicul a creat primul avion cu care a decolat pe 17 iunie 1910, iar în anul 1911 au fost brevetați primii ofiței ca piloți. În 1912 s-a creat prima școală de zbor, iar în anul 1913 s-a dat prima lege de organizare a aeronauticii.

Aurel Vlaicu a spus despre primul său zbor că: „Bucuria cea mai mare însă am simţit-o pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea, nici Alpii nu mi-i închipuisem mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem. Fiindcă patru metri pe atunci, pentru mine erau un record formidabil, un record care îmi consacra maşina. (…) Zburasem şi asta era principalul. Mă menţinusem singur în aer, făcusem evoluţii neşovăielnice. (...)”

Citeste si:
Zbor printre avioane cu un jetpack. Ce înălțime maximă a atins...
Zbor printre avioane cu un...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.