Primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani și după 18 ani de la debutul lucrărilor este aproape gata, la Ghimbav, în Brașov. Primele aeronave vor decola de acolo în această toamnă. Aerodromul va marca o premieră pentru țara noastră: avioanele vor fi dirijate dintr-un turn de control virtual.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, primul construit în România în ultimii 50 de ani

Primele lucrări la Aeroportul Internațional de lângă Brașov au început în urmă cu 18 ani. El nu va avea un turn de control fizic, ci va fi controlat prin sisteme electronice de la Arad, de la 333 de kilometri, în linie aeriană directă.

Mai clar, aparatele de zbor care vor decola și ateriza la Brașov vor fi dirijate de controlorii de trafic din Arad. De altfel, aeroportul impresionează nu doar prin tehnologie, ci și prin design. Pentru toate, până acum s-au folosit aproximativ 100 de milioane de euro, bani acoperiți din bugetul Consiliului Județean și din credite.

„La finele acestor contracte pe care le avem în derulare, vom ajunge la 130 de milioane”, a declart Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov, pentru Observator.

„Mai avem de implementat echipamentelel de radio navigatii. Toate aceste echipamente deja au fost copmandate la furnizorul din Italia”, a completat acesta.

Aeroportul va fi conectat la calea ferată și viitoarea autostradă A3. Traficul estimat pe aeroport este de 300 de mii de călători pe an. Până la acest moment, companii aeriene din Ungaria, Polonia, Germania, Turcia, Israel şi România şi-au exprimat intenţia operării unor curse de pe acest aeroport.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este un aeroport în construcție la Ghimbav, la o distanță de 12 kilometri de Brașov. Pista are o lungime de 2820 metri, o lățime de 45 de metri și acostamente betonate de câte 7,3 metri. Pe pistă va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă. Pe lângă aeroport va trece viitoarea autostradă A3.

Citeste si:
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Ce evenimente vor avea...
Ziua Aviației Române și a...

S-a prevăzut că apronul aeroportului (n.r. zona destinată parcării aeronavelor) să poată primi simultan până la 3 aeronave, existând posibilitatea extinderii acestuia pănă la o capacitate de 15 aeronave, dacă va fi necesar. Brașovul va fi al 17-lea oraș din România cu aeroport. Terminalul aeroportului de la Brașov va fi al treilea, ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni și Aeroportul de la Cluj-Napoca.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.