Calendar ortodox 2 iunie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştinii ortodocşi de Înălţarea Domnului.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului

Sărbătoarea Înălțării Domnului sau 40 de zile de la Învierea Domnului este o zi la fel de importantă pentru ortodocși ca Învierea Domnului. Această sărbătoare mai este cunoscută și ca Ispasul sau Paştele Cailor. Aceasta este ultima zi în care se mai pot vopsi ouă roșii până la Paştele viitor, ziua în care se taie mieii, iar în unele zone din țară oamenii se "bat" cu leuştean pentru ca bolile și relele să îi ocolească.

În această zi, în toate bisericile din țară se fac slujbe de pomenire a eroilor, deoarece de 97 de ani în ziua Înălţării Domnului se mai sărbătoreşte şi Ziua Eroilor. Înălțarea este sărbătorită mereu într-o zi de joi, la 40 de zile de la Paște. Anterior, acest eveniment era celebrat de Rusalii.

Înălțarea Domnului. "Hristos s-a Înălţat!"

În această zi, oamenii se salută cu formulele "Hristos s-a Înălţat!" şi "Adevărat s-a Înălţat!". În cele 40 de zile de la Înviere, mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi şi prin diverse semne i-a încredinţat că el este fiul lui Dumnezeu.

În ziua Înălţării Domnului este sărbătorită şi Ziua Eroilor, iar în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora sunt făcute praznice de pomenire pentru cei trecuți în neființă. Clopotele bisericilor vor răsuna de la ora 12.00 în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru țară și credință.

Citeste si:
Calendar ortodox 20 iulie. Sfântul Ilie, aducătorul de ploi şi furtuni
Calendar ortodox 20 iulie....

Rugăciune pentru sărbătoarea Înălţării Domnului

"Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.

Citeste si:
Calendar ortodox 29 iunie 2022. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Calendar ortodox 29 iunie...

Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!"


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.