Calendar ortodox 29 iunie 2022. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este sărbătorită în fiecare an pe data de 29 iunie. Această sărbătoare creștină este marcată cu roșu în calendar, fiind o zi foarte importantă pentru creștini.

Calendar ortodox 29 iunie 2022. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește la data de 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinii ortodocşi, fiind marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Andrei. Acesta era originar din Betsaida, o regiune de la malul Mării Galileii. Înainte de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, acesta purta numele de Simeon.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei. Acesta a învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, dar şi cunoscător al învăţăturilor iudaice din acea vreme. În vremea când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acea zi a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând în urmă viața de până atunci.

Calendar ortodox 29 iunie 2022. Rugăciune către Sfinţii Petru şi Pavel

De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, creștinii rostesc o rugăciune despre care se spune că îndeplinește orice dorință.

"Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Citeste si:
Calendar ortodox 29 august 2022. Tăierea Capului Sfântului Ioan...
Calendar ortodox 29 august...

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Amin!"

Calendar ortodox 29 iunie 2022. Tradiții și obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. În această zi de sărbătoarea, Sfântul Petru pocneşte din bici, iar scânteile acestuia se nasc licuricii care le vor fi călăuză călătorilor rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Citeste si:
Ce superstiții are Simona Halep, înainte de a intra pe teren: „Așa...
Ce superstiții are Simona...

Pentru a avea spor și sănătate în casă, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru. În această zi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare, după care toate aceste bunătăți se împart oamenilor nevoiași.

Pe 29 iunie, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Tradiția spune că așa nu se vor mai înmulți pistruii. Dacă în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel tună și fulgeră, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

În mediul rural, există tradiția ca în această zi mamele să pregătească şi să dăruiască talismane fiicele lor. Este vorba despre o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul trebuie să fie purtat de fete timp de trei zile pentru ca acestea să fie apărate de farmece şi de iele, care le pot fura norocul.

Citeste si:
Superstiții în Vinerea Mare! Ce să nu faci sub nicio formă mâine
Superstiții în Vinerea Mare!...

În ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel trebuie să-i felicităm pe toţi cei care își sărbătoresc ziua onomastică: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.