Calendar ortodox 29 august 2022. În această zi de luni, credincioșii sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, o zi marcată cu roșu în calendar.

Calendar ortodox 29 august 2022. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua de 29 august este una extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi și catolicii care sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este ultima din anul bisericesc, în condițiile în care pe 1 septembrie începe un nou an. Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post.

Această sărbătoare amintește ziua Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului care i-a fost dat capul pe tipsie, fiicei regelui Irod, Salomeea. De asemenea, în data de 29 august sunt celebrați eroii care au căzut pentru credință și patrie.

Calendar ortodox 29 august 2022. Rugăciune de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune o rugăciune dedicată Sfântului Ioan Botezătorul deoarece se cunoaște că acesta îndeplinește orice dorință.

Potrivit tradiției, această rugăciune trebuie rostită timp de 9 zile la rând pentru ca acestea să se îndeplinească. Se mai spune că este bine ca această rugăciune să fie scrisă pe o foaie și să fie purtată tot timpul în geantă.

"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Citeste si:
Ce superstiții are Simona Halep, înainte de a intra pe teren: „Așa...
Ce superstiții are Simona...

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"

Calendar ortodox 29 august 2022. Superstiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tradiția spune că în această zi credincioșii nu au voie să bea vin roșu sau mâncăruri gătite care au aceeași culoare și nici să mănânce varză.

Citeste si:
Calendar ortodox 29 iunie 2022. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Calendar ortodox 29 iunie...

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii.

De asemenea, în acestă zi nu se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna și nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.