Mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise în județul Arad din cauza secetei profunde, fără precedent în ultimii 30 de ani. Autoritățile au estimat că producția ar putea fi mai mică de jumătate față de anii trecuți, chiar dacă ar începe să plouă din nou, în timp ce și alte culturi sunt afectate.

Arad: Mii de hectare de porumb sunt compromise din cauza secetei fără precedent în 30 de ani

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat luni că zilnic se înregistrează de la fermieri cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă, pentru moment cele mai multe din zona Nădlac, unde sunt și terenurile cele mai fertile din județul Arad.

Numai în zona Nădlac au fost înregistrate, în ultimele două săptămâni, 60 de cereri care vizează o suprafață de peste 2.000 de hectare de culturi înființate primăvară, îndeosebi porumb, dar și de floarea-soarelui sau soia.

„Pe lângă pagubele produse în zona Nădlac, mai avem probleme mari la Semlac, Şeitin sau Pereg, dar şi în alte localităţi. Am început evaluarea acestor pagube şi putem considera că pe terenurile verificate culturile sunt compromise sută la sută. Ne confruntăm cu cea mai pronunţată secetă pedologică din ultimii 30 de ani, care acum afectează culturile înfiinţată în primăvară, dar mai ales porumbul.

Chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, situaţia poate putea fi salvată doar pe alocuri. Este foarte probabil să avem pierderi uriaşe, cu o producţie de porumb mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, la nivelul întregului judeţ", a spus Ioan Martin, pentru Agerpres.

Conducerea Direcţiei Agricole se aşteaptă să înregistreze sute de cereri de evaluare a pagubelor, în următoarele săptămâni. Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan", Gheorghe Porubsky, a declarat că în zonă „nu va exista producţie de porumb în acest an".

„Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, a spus Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.

Citeste si:
Podul din România care se termină într-un lan de porumb. Primar:...
Podul din România care se...

Fermierii cer declararea stării de calamitate

Fermierii cer Guvernului, într-o scrisoare deschisă, declararea stării de calamitate din cauza secetei extreme și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este pârjolită. Muncitorii susțin că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate în proporție de 80%.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă și arșița atmosferică în județele unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată, susțin reprezentanții alianței într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.

„„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (...)

Citeste si:
Fermierii implicați într-o luptă uriașă cu seceta – mulți investesc...
Fermierii implicați într-o...

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele", se precizează în document.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.